Alle produkter
Købes oftest
Meest gekocht
Bedst bedømte produkter
Best beoordeelde producten
Rådgiver
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Vidensværdi til skruetrækkere og skruehuller
Skruetrækker eller skruetrækker?
Skruetrækker er ikke lig med skruetrækker
Oversigt over de vigtigste skruedrev
Hvad kendetegner en god skruetrækker?
Hvad skal man være opmærksom på ved anvendelse af skruetrækkere?
Ofte stillede spørgsmål om skruetrækkere
Skruetrækker eller skruetrækker?
Udtrykket skruetrækker stammer stadig fra de oprindelige dage, da dette værktøj blev opfundet. Skruerne var dengang stadig håndlavede og blev »trukket ind« i emnet af træ. Når skruerne senere blev løsnet, blev de »trukket tilbage« eller »trukket tilbage«. Derfor var værktøjet til denne aktivitet netop skruetrækker.
I dag fremstilles skruer med de mest forskellige gevinddele til de mest forskellige materialer. De bliver heller ikke længere trukket ind, men de bliver drejet ind. Derfor er begrebet skruetrækker nu etableret. I industristandarder (din) har man i årtier kun talt om skruetrækkere.
Skruetrækker er ikke lig med skruetrækker
Det har alle allerede sagt. Senest når den tilgængelige skruetrækker ikke har passet til skruehovedet.
Det var alt sammen ret enkelt for mange år siden. Skruerne havde lige kærv i hovedet, og skruetrækkerens klinge var flad. Et værktøjssæt bestående af to eller maksimalt tre skruetrækkere med forskellig størrelse var nok til at skrue næsten hver skrue ind og ud.
Men disse tider er forbi. Ud over de stadig tilgængelige skruer med lige kærv er der nu et næsten uoverskueligt udvalg af skruedrev. Producenterne har ofte valgt at anvende "eksotiske" skruedrev for at gøre det vanskeligere for ikke-tekniske lægfolk at åbne udstyr.
Og det med god grund. For for eksempel en uprofessionel flettet multistikdåse eller timer kan i tilfælde af fejl hurtigt komme i brand og forårsage stor skade.
Oversigt over de vigtigste skruedrev
Kærv
Den første medbringerprofil var en let tilslidsprofil. Men på grund af den manglende centrering er der fare for, at skruetrækkerklinge let glider af. Grimme ramme i emnet eller smertefulde kvæstelser er konsekvensen. Til overførsel af høje drejemomenter eller til maskinel forskruning er kærv-profilen ikke egnet.
Phillips
Krydsprofilen består af to lige kærv-profiler, der er placeret i retvinklet vinkel i forhold til hinanden. Kraftindledningen, der opstår i fire kanter, letter arbejdet betydeligt. Dog skal skruerne og skruetrækkeren være konstrueret til de store belastninger på de små fralæggeflader.
Pozidriv;
Pozidriv-profilen består af to kors forskudt 45 grader og udgør en videreudvikling af krydskærv-profilen. Det ekstra kryds er smallere og anvendes til stabilisering eller som ekstra angrebsflade.
Bemærk:
Pozidriv- og Phillips-profil forveksles ofte. Ved forkert anvendelse af skrueværket kan der opstå skader og øget slid på skruerne og skruetrækkerklinger.
TORX®
Den stjerneformede bølgeprofil TORX® har seks afrundede knaster. Derved kan der i sammenligning med traditionelle skrueprofiler overføres betydeligt større drejningsmomenter. På grund af medbringerprofilens særlige form kræves der kun et minimalt pressetryk, og der opstår kun lave radialkræfter og kærvvirkninger. Derved er skruernes og skrueværktøjernes levetid meget lang.
TORX PLUS®
Som for TORX® anvendes der seks nokker til TORX Plus®. Disse nokker er imidlertid ikke runde, men udfladet. Derved opnås en optimal forbindelse mellem skrue og værktøj, og der kan overføres endnu højere drejningsmoment end TORX®. Det brede kraftgreb forårsager næsten ingen skadelige radialbelastninger.
TORX® Tamper Resistant
Sikkerhedsprofilen TORX® tamper skal forhindre, at uautoriserede personer løsner skruer. Det adskiller sig ikke fra det klassiske TORX® med sine egenskaber. Kun tappen i midten af profilen skal gribe ind i et hul på skrueværktøjet.
Bemærk:
Det er vigtigt altid at anvende den egnede skruetrækker i de forskellige varianter af TORX®-skruerne. Ved uhensigtsmæssige TORX®-skruetrækkere er der hurtigt fare for at beskadige skruerne eller skruetrækkeren.
Indvendig sekskant
Den indvendige sekskant er et af de mest kendte og mest udbredte profiler. Ved forsænkede skruer bruges denne profil meget gerne. På grund af den høje kærvvirkning er denne profil temmelig ugunstig for en stor kraftoverførsel. Skruethovedets profil kan nemt formes, hvis værktøjet er uegnet.
Unbrako Tamper Resistant
Sikkerhedsprofilen unbrako Tamper Resistant skal forhindre, at uautoriserede personer løsner skruer. Dens egenskaber adskiller sig ikke fra dens klassiske indvendige sekskant. Kun tappen i midten af profilen skal gribe ind i et hul på skrueværktøjet.
Udvendig sekskant
Udvendig sekskant hører også til de mest udbredte profiler. Der findes i øjeblikket så godt som ingen brugbare alternativer til skruemøtrikker. Også ved udvendig sekskant bliver kærvvirkningerne meget høje, hvorved stor kraftoverførsel er begrænset, uden at profilen deformeres.
Multitand
Multitand-profilen anvendes fortrinsvis som sikkerhedsprofil i bilindustrien. Den fine fortanding på de 12 tænder muliggør en meget tæt formtilslutning, hvorved overførsel af meget høje drejningsmomenter bliver mulig uden problemer. Ved arbejde med værktøjet skal der dog sørges for, at rust eller snavs ikke forhindrer, at værktøjet sætter sig helt ind.
Torq-sættet®
Torq-Set ® -sikkerhedsprofil har fire flanker, der er asymmetrisk forskudt i forhold til midten. Skruer med denne motor anvendes fortrinsvis inden for luftfart. For uden en passende skruetrækker i form af forskudte krydses kan skruerne skrues ind i åben stilling.
Tri-Wing®
Skruer med Tri-Wing®-drev anvendes fortrinsvis i husholdningsteknologien. Derved skal det forhindres, at der i tilfælde af fejl udføres ufagmandlige reparationer. Men disse skruer anvendes også inden for luftfartsteknik.
Spændemekanisme
Denne sikkerhedsprofil med to fordybninger på fire punkter har ikke meget betydning inden for håndværk og industri, men byder alligevel på en afgørende fordel. Det massive skruehoved er kun forsynet med to små huller. Dermed egner disse skruer sig ideelt til montering af for eksempel afdækningsplader eller virksomhedsbilleder i let tilgængelige områder uden skruer. Den høje kærvvirkning fra profilen muliggør dog ikke store drejningsmomenter.
Pentalobe
Den 5-bladede sikkerhedsprofil er blevet anvendt af firmaet Apple fra 2009 og senere også af firmaet HUAWEI. Skrueprofilen har ingen nævneværdige fordele i forhold til andre skruprofiler. Da der næsten ikke var nogen skruetrækker til rådighed ved starten af den operationelle periode, blev apparaterne effektivt beskyttet mod uberettiget åbning.
Udvendig trekant
Den udvendige trekant-profil er også en sikkerhedsprofil. Det anvendes i toget til trækdøre og brandvæsnet til brandhaner og gennemkørselsspærring. På grund af den smalle kraftangrebsflade og den ugunstige vægtarm skal brugeren yde en større kraftanvendelse for at opnå de nødvendige drejningsmomenter.
Udvendig firkant/Robertson
Den udvendig firkant-profil er i mellemtiden blevet sjælden i Europa. Til dels finder man det stadig ved gamle el-kontaktskabe. Ligesom ved udvendig trekant-profil hersker der også her temmelig ugunstige betingelser for overførsel af høje drejemomenter.
Hvad kendetegner en god skruetrækker?
Godt værktøj behøver ikke nødvendigvis være dyrt, men kvalitet har sin pris. Og kvaliteten skal stemme ved skruetrækkere.
Det bliver så meget desto mere forståeligt, når man gør sig klart, hvor stor en del af kraften der overføres med en skruetrækker. Samtidigt er skruetrækkerens kontaktflade i skruehovedet kun minimalt.
Derfor bør klingen være af højkvalitets stål, så den ikke bliver deformeret og samtidig beskadiger skruehoved.
Et ruineret skruehoved med en skrue, der sidder fast, har gjort så mange hobbysnedkere til fortvivlelse. Særligt når skruen er skjult i et dybt hul på bagsiden af apparatet.
Et andet vigtigt kriterium er målfasthed . Særligt ved økonomisk overkommelige skruetrækkere er der ofte problemer her. Der sker det, at skruetrækkeren for eksempel har for meget spil i skruehovedet ved en unbrakoskrue (se skitse A).
Hvis skruetrækkeren drejes, virker kraften kun på kanterne og ikke på hele fladen (se skitse B).
Hvis skruen også er meget "blød", og kanterne på skruetrækkeren er slidt, drejer skruetrækkeren automatisk (se skitse C).
Resultatet er et beskadiget skruedrev. Særligt ved små skruer og filigrankomponenter er det en ægte fiasko. Hvis skruetrækkeren sidder stramt i skruehovedet (se skitse D), kan sådan noget ikke ske.
Men ikke kun klingen skal være perfekt, også grebet er et afgørende kvalitetskendetegn. Endelig skal den indled den manuelt producerede kraft godt i værktøjet.
Et tilstrækkeligt stort greb med forskellige gribezoner gør arbejdet meget nemmere. Især ved tunggængse skruer, der kræver stor kraftanvendelse, påvirkes håndfladen ikke i for høj grad. Dermed bliver arbejdet uden at blive udmattet over længere tid.
Praktisk tip:
En skruetrækker med flad klinge er ikke en mejsel. Men desværre kan man hele tiden se, at man med en hammer slår på skruetrækkerens greb. Grebene er imidlertid ikke konstrueret til sådanne belastninger. Hertil findes der den såkaldte skruemejsel, hvor klingen rækker gennem hele grebet. Derved virker slagenergien direkte på klingen og ikke på grebet.
Hvad skal man være opmærksom på ved anvendelse af skruetrækkere?
Skruetrækkeren skal passe - og det i alle henseender. Dermed menes ikke kun den klinge, der passer til skruehovedet. Her skal der alligevel altid vælges en skruetrækker, hvis klinge passer optimalt til skruehovedet. For kun på denne måde er den største kontaktflade til rådighed til transmissionen.
Camout-effekt
Enhver, der allerede en gang ville løsne en fastsiddende skrue, har konstateret, at der er en Camout-kraft, som trykker skruetrækkeren ud af skruen. Denne kraft træder især i koniske profiler som fillps-profilen og skal kompenseres med et øget pressetryk.
Med Camout-effekten er der endnu en fare. Og det er, at værktøjet glider af skruen. Den er særligt stor ved kærvskruer, da der her ikke finder automatisk centrering sted, som for eksempel ved Phillips-drev.
Mærkevareproducenterne har en til dels uforståelig byrde på dette område. Der anvendes ikke kun hærdet stål af højeste kvalitet. Ekstra diamant-belægninger eller laserbearbejdning sørger for, at klingen maksimalt sidder i skruehovedet. Ved profiler som f.eks. sekskant, TORX® eller TORX Plus® er Camout-effekten kun minimal eller ikke til stede.
Men også skruetrækkerens størrelse skal stemme. Især grebdiameteren. Jo tykkere håndtaget er, desto mere drejemoment og tryk kan overføres til skruetrækkeren. På den anden side skal præcisionsskruetrækkeren også være fintfølende at betjene.især hvis der skal foretages følsomme indstillings- eller justeringsarbejder. Det betyder, at håndtaget nemt kan drejes med to fingre. Til arbejde på elektriske anlæg er der særlige skruetrækkere, som er certificeret i henhold til VDE.
Ofte stillede spørgsmål om skruetrækkere
Hvad genkender man en god skruetrækker?
Skruetrækker er følesamme. Du skal ligge godt i hånden og grebet skal føles behageligt. Især når der anvendes skruetrækkere i olieholdige eller fugtige omgivelser, er haptik og gribeevne et afgørende kriterium. Tunge skruer skal kunne drejes uden at skulle bruge for meget tid på at klandre. Det går kun, når klingen passer perfekt i skruehovedet og sikkert finder sig.
Et andet kriterium er levetiden. Gode skruetrækkere viser så godt som ingen slidmærker og fungerer også efter år som på den første dag.
Hvordan får man en magnetisk skruetrækker?
Især ved brug i huset med dybtliggende skruehuller er det en fordel, hvis spidsen på skruetrækkeren er magnetisk. På den måde kan skruerne nemt tages ud og føres ind igen, og de falder ikke ned til jorden. I praksis er en kraftig magnet i en bashøjtaler tilstrækkelig til at magnetisere spidsen. Med skruetrækkerklinge skal der derfor nemt bankes på magneterne. Ved rystelser bevæger de tidligere uordinerede Elementarmagneter sig og kan derefter indrettes efter højttalermagnetens feltlinjer. Alternativt findes der også magnetiserer, som ved behov også kan afmagnetisere skruetrækkeren igen.
Hvordan kan jeg sikkert løsne små pinolskruer uden at beskadige dem?
I filigranmekanikdele anvendes pinolskruer gerne til at sikre for eksempel tandhjul på aksler. Hvis der arbejdes med en upassende indvendig sekskant-skruetrækker her, kan skruemotorerne meget let drejes over. Dette sker meget hurtigt ved små skruer, der desuden også er fikseret med forseglingslak. I praksis har det bevist sit værd med en tætsluttende skruetrækker, og spidsen opvarmes over en flamme. Derefter stikkes og vedligeholdes skruetrækkerens Varme i skruen. Når den gamle sikkerhedslak begynder at ryge let, kan skruen løsnes med den følte følelse.
Hvilken fordel har et skruetrækkersæt?
VDE-skruetrækkere, stjerneskruetrækker eller lige kærv-skruetrækkere fås enkeltvis eller som skruetrækker-sæt. Den store fordel ved et skruetrækkersæt er, at skruetrækkere i forskellige størrelser er inkluderet og på den måde har det rigtige håndværktøj til rådighed til enhver skrueopgave. Desuden medfølger der med skruetrækker-sættet ofte praktiske tasker eller bokse. Værktøjet er dermed ryddeligt og skal ikke ligge løs i værktøjskassen.
Hvad er det særlige ved en VDE-skruetrækker?
VDE-skruetrækkere er iht. din en 60900 eller VDE 0682-201 designet til arbejde under spænding op til 1000 /AC eller 1500 V/DC. Følgelig er grebet og klingen også designet eller isoleret. Der er dog andre punkter, som f.eks. materiale, dimensioner og mållighed, der er fastlagt i standarderne, og som under alle omstændigheder skal overholdes.
Et must-have til enhver værktøjskasse
Men ikke kun i værktøjskassen af elektrikeren hører skruetrækkere, også viceværter eller installatører har brug for de små hjælpere! Hvorfor skruetrækker hører til dine top 10-værktøjer, kan du få at vide i vores vejledning!
Grundudstyr til elektrikere
Værktøjer til viceværter
Værktøj til installatører