Rådgiver
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Interessante fakta om LED-transformere
-
Hvad er en LED-transformer?
-
Hvad skal du passe på, når du køber en LED-transformer?
-
Hvilken dæmper har jeg brug for til en LED-transformer?
-
Hvilke testmærker og beskyttelsesklasser findes der for LED-transformere?
-
KONKLUSION
Sammenlignet med pærer eller halogenlamper tilbyder lysdioder (LED'er) et økonomisk og ressourcebesparende alternativ. Hvad kunne være mere åbenlyst end at erstatte de 12 gule halogenlamper med effektive 12 volt LED-lamper. Desværre fører dette ofte til problemer!
De nye LED-lamper flimrer, når de er tændt, brummen eller lyser kun svagt. Hvis de gamle halogenlamper bruges igen, fungerer alt vidunderligt.
Årsagen til disse vanskeligheder er ofte brugen af en inkompatibel transformer. En speciel LED-transformer kan hjælpe. Vi forklarer formålet med LED-transformere, hvilke varianter der er, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber.
Konvertering fra halogen til LED-lamper er ofte problematisk.
Hvad er en LED-transformer?
Som navnet antyder, er det en transformer specielt designet til LED-belysning. I modsætning til en konventionel lavspændingstransformator, der består af to kobberviklinger og en jernkerne, er en LED-transformer en elektronisk transformer. LED-transformere kaldes undertiden også drivere, forkoblinger eller LED-strømpakker.
Grundlæggende funktionelt princip for en elektronisk transformer
Grundlæggende kredsløbsdiagram for en elektronisk strømforsyning eller en elektronisk transformer.
I tilfælde af en elektronisk transformer er vekselspændingen 230 V / 50 Hzzunächst mit einem Bro ensretter (GR) und einem Opladningskondensator (K1) in eine DC spænding umgewandelt. DC-spændingen tilføres en omskiftningstransistor (T1) via den primære vikling af en transformer (TR). Dieser ist in der Lage die Gleichspannung flere tusinde gange i sekundet ein- und wieder auszuschalten.
Udgangsspændingen genereres ved sekundærvikling af transformeren (TR) ved induktion. Dette afhjælpes ved hjælp af en diode (D1) og udglattes via en kondensator (K2). En jævnstrømsspænding er derfor tilgængelig ved udgangen.
Et kontroltrin (RS) med optokobler (OK) styrer transistorens skiftetider via pulsbreddemodulation (PWM). Dette betyder, at kredsløbet for eksempel præcist kan opretholde udgangsspændingen på 12 volt DC. I princippet er det en switch-mode strømforsyning med en fast udgangsspænding.
Bemærk:
Transformere med en AC-udgang har ikke en diode (D1) eller en kondensator (K2). I dette tilfælde føres forbindelserne til den sekundære spole direkte udad.
Den store fordel ved dette kredsløbsprincip er, at transformeren kan være meget lille på grund af den høje skiftefrekvens. Dette sparer materiale, hvilket gør elektroniske transformere mindre, lettere og billigere end konventionelle transformere.
Hvad er specielt ved en LED-transformer?
I modsætning til elektroniske halogenlampetransformatorer kræver LED-transformere ikke en høj minimumsbelastning.
Med nogle halogenlampetransformatorer skal en ikke ubetydelig strøm først strømme gennem lamperne, så transformeren er i stand til nøjagtigt at regulere udgangsspændingen.
Men da LED-lamper kun kræver meget lidt elektricitet, opnås den nødvendige minimumstrøm ofte ikke, og transformeren kan ikke generere den krævede udgangsspænding. De ovenfor beskrevne fejl opstår.
En LED-transformer er derimod designet på en sådan måde, at den ikke kræver eller kun en meget lav belastningsstrøm for at indstille udgangsspændingen.
Med et effektområde på 1 - 50 watt er den mindste belastningsstrøm kun 0,083 A.
Hvad skal man overveje, når man køber en LED-transformer?
For at LED-transformatorer skal have en lang levetid, skal de være perfekt tilpasset de belysningsstoffer, der skal betjenes. Derudover skal de drives inden for deres præstationsgrænser. Derfor er der nogle vigtige punkter, du skal overveje, når du vælger.
AC-spænding eller DC-spænding
Afhængigt af versionen kan LED-transformere levere forskellige udgangsspændinger: De fleste LED-transformere udsender en jævn spænding (DC). Men der er også nogle kopier, der giver en vekselstrøm (AC).
Når du vælger en transformer, skal det sikres, at typen af transformators udgangsspænding svarer til den type spænding, der kræves af lampen.
LED-strimler fungerer normalt med en jævn spænding (DC), mens den krævede spænding til lyskilderne kan variere. En ensretter er integreret i nogle LED-armaturer, hvilket betyder, at lamperne fungerer med både veksel- og jævnstrømsspænding. Det skal dog bemærkes, at ensretteren i lampen opvarmes under drift, hvilket betyder, at den termiske belastning er højere. Dette kan reducere LED-belysningens levetid.
De fleste LED-transformere leverer en jævnstrømsspænding ved udgangen.
Spændingsniveau
Ud over typen af stress er stressniveauet også af afgørende betydning. Især med LED-strips er der nu en bred vifte af produkter med en lang række driftsspændinger.
Af denne grund tilbydes også LED-transformere med forskellige udgangsspændinger.
På grund af den brede vifte af tilbud er det også muligt at tilslutte LED-lamper eller LED-strips individuelt og levere dem optimalt.
LED-strips fås med en lang række driftsspændinger.
Effekt
Effekten af en LED-transformer er angivet i watt (W). For at bestemme hvilket output LED-transformeren skal levere, kan de enkelte forbrugere først tilføjes. Hvis der f.eks. Skal betjenes fem LED-lamper med hver fem watt, resulterer dette i et samlet samlet output på 25 watt (5 x 5 = 25).
Hvis der blev brugt en 25 watt transformer til LED-lamperne, ville den skulle køre ved fuld belastning hele tiden. I det lange løb kan dette skade transformeren. Fordi LED-lyskilder ofte har brug for et højere output, når de tændes i de første par sekunder.
Effekten af transformatoren på 25 watt ville allerede være betydeligt højere i det øjeblik, den blev tændt. Hvis transformatoren har overbelastningsbeskyttelse, kan det betyde, at enheden går i beskyttelsestilstand lige i starten, og LED-lysene tændes ikke engang.
Det samlede antal LED-lamper giver den samlede belastning på transformeren.
Vores praktiske tip
Når du køber en LED-transformer, skal du planlægge en reserveeffekt på 30 til 35 procent. På denne måde kan det sikres, at transformeren giver strøm nok til, at lamperne fungerer korrekt, og at den ikke er overbelastet. Om nødvendigt kan transformatorens output i watt også beregnes ved hjælp af formlen P = U x I. For at gøre dette multipliceres udgangsspændingen (normalt en jævnspænding DC) med udgangsstrømmen.
Kan dæmpes
LED-transformere kan findes i versionerne dæmpbare og ikke dæmpbare.
Dæmpbare enheder gør det muligt at justere lysstyrken på de tilsluttede lamper.
Det skal bemærkes, at der ud over en dæmpbar transformer også kræves en passende lysdæmper (se det følgende kapitel).
Hvis lyset kun skal tændes og slukkes, er en transformervariant, der ikke kan dæmpes, tilstrækkelig.
Lysdæmperen skal matche LED-transformeren.
Anvendelse:
Mange transformatorer har også yderligere sikkerhedsforanstaltninger og andre ekstraudstyr, der kan vise sig at være nyttige afhængigt af den tilsigtede anvendelse. De fleste LED-transformere har elektronisk overbelastning, overspænding og kortslutningsbeskyttelse. Dette sikrer, at enheden simpelthen slukker for sig selv i tilfælde af vanskeligheder, og at der ikke opstår skader.
Det er også vigtigt, om transformatoren f.eks. Skal monteres på et træmøbel. I dette tilfælde anbefales det at vælge en variant med møbelgodkendelse (MM-symbol), som garanterer, at der ikke er øget brandrisiko, selv i kontakt med brandfarlige materialer.
Transformere med møbelsymbolet (MM) er velegnede til installation i og på skabe.
Hvilken dæmper har jeg brug for til en LED-transformer?
Denne lysdæmper er beregnet til resistive belastninger (R). induktive belastninger (L) og kapacitive belastninger (C) er egnede.
Afhængigt af hvordan de fungerer, er lysdæmpere opdelt i førende lysdæmpere og bagkantsdæmpere:
Du kan finde en præcis funktionel beskrivelse af de forskellige typer og anden interessant information i vores lysdæmperguide.
Som regel specificerer producenterne nøjagtigt for de forskellige lysdæmpere, for hvilke belastninger (lamper eller transformere) lysdæmperne er designet. På den anden side angiver transformatorproducenterne, om et produkt er dæmpbart, og hvilken dæmpning der skal bruges.
Hvis der ikke foreligger oplysninger, skal der anvendes en faseskåret lysdæmper til en elektronisk transformer eller en LED-transformer. Dæmperen skal dog være designet eksplicit til kapacitive belastninger (kodebog C).
Hvilke testmærker og beskyttelsesklasser findes der for LED-transformere?
Der er forskellige standardbestemmelser for LED-transformere, der kan give orientering ved køb. Man kan skelne mellem de to beskyttelsesklasser I og II. Beskyttelsesklasse I garanterer, at alle elektrisk ledende dele af huset er forbundet til det beskyttende ledersystem, mens enheder i beskyttelsesklasse II har forstærket eller dobbelt isolering mellem strømkredsen og udgangsspændingen.
IP-koden angiver også, hvordan enheden er beskyttet mod støv og vand. En enhed mærket IP 20 er normalt tilstrækkelig til indendørs brug; en højere værdi på IP 65 bør målrettes til udendørs brug.
KONKLUSION
Installation af en lampe med LED-spotlights eller LED-spots tilbyder et energieffektivt og blidt belysningsalternativ. Brug af en passende LED-transformer garanterer langvarig problemfri drift af de nye lamper. Når du køber, skal du sørge for at vælge en transformer med tilstrækkelig reserveeffekt for at undgå overbelastning. Kriterier som spændingstypen eller den specifikke anvendelse kan også hjælpe med at vælge den rigtige enhed, der passer nøjagtigt til de anvendte lys og de specifikke brugsbetingelser.