Rådgiver
Gas- og kuliltealarmer øger sikkerheden i dit hjem. Køb dem via Conrad, vi har også alarmer til sporing af radon. Betal bagefter ✓ Hurtig levering ✓
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Værd at vide om nattesynsudstyr og varmebilledapparater
Find den passende gasalarm til at registrere farer i tide
Gasalarmen skal advare mod mulige farer som følge af udslip af gasser. Du udløser en alarm, så snart den registrerer en bestemt gas og giver derved brugeren mulighed for i tide at tage forholdsregler til beskyttelse. Hvilke typer gasalarmer, der findes, og hvad det er vigtigt at være opmærksom på, når du køber dem, hører du i vores vejledning.
Hvad er gasdetektorer?
Hvilke typer gasdetektorer findes der?
Vores praktiske tip: Vedligehold og vedligehold gasalarmer
Kriterier for at købe gasalarm - hvad kommer det an på?
FAQ – ofte stillede spørgsmål om gasdetektorer
Hvad er gasdetektorer?
Gasalarmerne, også kaldet gasalarmen, hører til de farlige alarmer. De ligner meget andre røgalarmer i deres opbygning og deres funktion, men advarer ikke mod, at der opstår røg, men mod udslip af gas. Mens indbygning af røgalarmer i nybygninger og ombygninger samt bebyggede bygninger i de fleste tyske delstater er lovpligtigt, findes der ikke en sådan bestemmelse for gasdetektorer. Det anbefales især at installere en gasdetektor i private husholdninger med gasvarmer og gennemløbsvarmer. Gas, der kommer ubemærket eller ukontrolleret ud af komfuret, varmen eller varmen, udgør en stor risiko. Naturgas indeholder f.eks. i høj grad brændbart metangas. På grund af sprængstoffet er det tilstrækkeligt med en lille gnist til at antænde det. Giftige gasser som f.eks. kulilte kan føre til forgiftning eller kvælning.
Ud over husholdninger, men også campingområder og campingvogne med et gasanlæg, der leverer gas til opvarmning, køleskab, komfurer eller andet udstyr, eller som leverer varmt vand, bør der for at sikre sikkerheden være en gasalarm.
Gasalarmerne har til opgave at detektere gas i nærheden og ved at udløse en alarm gøre opmærksom på en gasudblæsning. De fleste gasdetektorer fungerer efter Varme tråd-metoden. De er udstyret med en tråd, der begynder at udgløde, så snart strømmen går igennem den. Hvis der er en brændbar gas i luften, som når frem til den Varme tråd i en bestemt koncentration, antændes og forbrændes.
Som følge heraf ændrer trådens modstand sig, hvorved der i sidste ende udløses en alarm. Modstandsværdi og gaskoncentration står i forhold til hinanden, da modstanden ændrer sig proportionalt med gasmængden.
Derved er det muligt at bestemme indholdet af gas i luften ved hjælp af den integrerede elektronik på stedet.
Hvilke typer gasdetektorer findes der?
Afhængigt af, hvilken type gas der er tale om, bør der skelnes mellem forskellige typer gasalarmer. Det drejer sig bl.a. om:
Kulilte-detektor
Kulilte-alarmen bruges - som navnet allerede fortæller - til registrering af kulilte. Gassen består af kulstof og ilt (samlet formel: CO) og dannes overalt, hvor der forbrændes kulstofholdige stoffer som træ, trækul eller naturgas. Kulmonoxid akkumuleres, når en grill eller en varmesvamp f.eks. kører i garagen eller i et lukket rum, brændere til gasopvarmning og terme er fejlbehæftede, eller skorstene er tilstoppede, så røg ikke kan trække ordentligt ud af kaminen eller ovnen. Den tilbagekomne kulilte er, at den er fuldstændig usynlig og er lugtfri. En øget koncentration af kulilte i luften kan ikke ses alene med de menneskelige sanser. Derfor bør der installeres en CO-alarm til beskyttelse mod kulilteforgiftning overalt, hvor der er en åben forbrændingskilde (kamin, ovn) eller en gaskomfurer. Da kulilte er lettere end luft og stiger opad, er det vigtigt at montere kulilte-sensoren så langt oppe eller tæt på loftet som muligt. Afhængigt af grundrids, størrelsen af rummet og placeringen af forbrændingskammeret anbefales forskellige afstande og montageområder. For at reagere rettidigt viser moderne CO-alarmer kulilte-værdier, der stadig befinder sig under faregrænsen, for eksempel på et LC-display. Alternativt frembringer de en foralarm.
Naturgas-detektor
Naturgasdetektorer advarer normalt mod methan og ethan, da disse to gasser er en af de vigtigste komponenter i naturgas . Metan og ethan er lugtfri i deres naturlige form, men de får ofte et ubehageligt duftstof, som mange fejlagtigt anser for at være den typiske gasklud. Lugten alene er imidlertid ikke en pålidelig indikator til at konstatere, at methan og ethan er udforladt.
Netop i søvnen er lugtesansen stærkt begrænset. Hvis man befinder sig i et andet område, er der risiko for, at man først opdager frigivet naturgas alt for sent. Anvendelse af naturgassensorer er derfor yderst hensigtsmæssig. De monteres præcist som kulilte-detektor i højden. Det skyldes, at naturgas også er lettere end luft og derfor stiger opad. Som vejledende værdi for montagehøjden angives ca. 30 cm under loftet. Husholdninger, der anvender naturgas til madlavning eller opvarmning, bør være udstyret med en gasalarm.
Propan- og butan-sensor
Propan og butan anvendes til opvarmning, madlavning og køling. De anvendes i gasovne og gasboilere og anvendes både i campingpladser og i mange husholdninger. Propan og butan er flydende gasser, det vil sige, at de er blevet flydende ved komprimering. De er tungere end luft og falder ned, hvis de forlader stedet. Derfor monteres propan- og butan-alarmer i nærheden af gulvet. Standardværdien er 30 cm over jorden.
I princippet skal alle gasdetektorer anbringes i afstand fra en sidevæg eller til et møbelstykke, så gassen kan nå frem til detektoren fra så mange sider som muligt. Derudover bør gasdetektorer placeres tæt på, men ikke for tæt på gaskilden til at forebygge falske alarmer.
Den umiddelbare nærhed til vinduer, døre, ventilationsanlæg og ventilationstæt skal også undgås. Der er risiko for, at det først meget sent kan konstateres, at gassen kommer ud af gassystemet ved at blande den med frisk luft. Andre steder kan koncentrationen allerede være meget høj.
Vores praktiske tip: Vedligehold og vedligehold gasalarmer
CO-horn og andre gasalarmer bør kontrolleres for deres funktionalitet en gang om måneden. Med henblik herpå er mange apparater udstyret med en testknap, der udløser en alarm, hvis den aktiveres. Derudover er det vigtigt at holde gasalarmens overflade rent. Her gælder det om regelmæssigt at støvere apparatet af. Desuden bør der ikke sprøjtes hverken deos eller sprays i nærheden af gasdetektoren.
Kriterier for at købe gasalarm - hvad kommer det an på?
Ved køb af en gasalarm kommer det først og fremmest an på, at den er egnet til detektion af den gas, som du ønsker at registrere. For at opspore kulilte bør du vælge en CO-alarm, mens en propan-sensor er det rigtige valg til registrering af propangas.
Der findes kombinerede detektorer, som kan identificere flere typer gas (f.eks. butan af carbonmonoxid og propan), men da flydende gasser har en anden massefylde end carbonmonoxid og naturgas og derfor er fordelt forskelligt i rummet, kræves der mindst to kombinerede enheder, som skal installeres i nærheden af gulv og loft.
Derudover skal man ved valg af en CO-sensor eller en anden gasalarm være opmærksom på, at alarmen er tilstrækkelig høj. Apparatet skal kunne generere en lydstyrke på mindst 80 dB, således at det akustiske signal også kan høres i rummet ved siden af.
Strømforsyningen spiller også en rolle ved køb af en gasalarm. CO-alarmer er ofte batteridrevet, hvorved de kan anbringes fleksibelt i rummet. Det viser sig netop ved sådanne gasalarmer, der skal installeres i loftet eller på højere steder, hvor der ikke er en stikdåse til rådighed.
Nogle netdrevne apparater har desuden batterier, der kan bruges som nødenergikilde. Dette sikrer, at en gasalarm også kan udløses i tilfælde af strømsvigt.
FAQ – ofte stillede spørgsmål om gasdetektorer
Er jeg nødt til at bede en ekspert om at montere en gasdetektor?
Ikke nødvendigvis. Konventionelle gasdetektorer skal som regel være let at montere for alle. Undtagelse: Der er tale om en gasalarm, som automatisk afbryder gastilførslen. En ekspert bør inddrages.
Findes der visse prøvningsstandarder, som jeg kan følge, når jeg køber en CO-alarm?
Ja. Hvis CO-alarmer er mærket med en 50291, opfylder de europæiske krav til konstruktion, drift og mulige prøvningsmetoder. Her er det præcist angivet, inden for hvilket tidsrum alarmen skal udløse ved en bestemt kuliltekoncentration. Hvis CO-alarmen er beregnet til anvendelse i en campingvogn eller en båd, bør du få adgang til et apparat, der er i overensstemmelse med en 50291-2. Denne EU-standard indeholder videregående bestemmelser og udmærker sig ved meget modstandsdygtige kulilte-detektorer.