Rådgiver
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Interessante fakta om dæmpere
Hvad er en dæmper?
Hvordan fungerer en dæmper?
Hvilken lysdæmper passer til hvilke lamper?
Hvilke typer dæmpere er der?
Hvad skal du være opmærksom på, når du køber dæmpere?
De mest almindelige spørgsmål om dæmpere
Hvad er en dæmper?
Med dæmpbare lyskilder kan der skabes et perfekt miljø.
En lysdæmper er en elektronisk komponent, med hvilken strømforsyningen til tilsluttede lamper eller illuminanter kontinuerligt kan justeres. Afhængig af situationen kan belysningens lysstyrke justeres individuelt.
Det, der fungerer fremragende derhjemme på en hyggelig tv-aften med en god film, kan også bruges perfekt til præsentationer i konferencelokaler: loftslyset på loftslampen reduceres, så tv-billedet med høj kontrast vises godt, men ikke blændende.
Ligesom i søgehjørnet på sofaen kan de respektive arbejdspladslys på arbejdsbænke og skriveborde indstilles til den optimale lysstyrke. Lamperne til rumbelysning kan derefter indstilles tilbage til en behagelig lysstyrkeværdi. Dette sparer strømomkostninger, og det lavere energiforbrug lindrer vores miljø.
Med dæmpbare lys er mulighederne for individuel belysning ekstremt forskellige og kan tilpasses perfekt til en lang række situationer.
Hvordan fungerer en dæmper?
En lysdæmper fungerer med 230 V vekselstrøm, som har en frekvens på 50 Hz. Dette betyder: For eksempel leveres en lyspære med 50 positive og 50 negative halvbølger i sekundet.
Lyset svinger derfor i lysstyrke 100 gange i sekundet. Imidlertid er det menneskelige øje alt for tragt til at bemærke disse hurtige ændringer i lysstyrke. Der er et ensartet indtryk af lysstyrke.
For at reducere dette indtryk af lysstyrke leveres muligvis ikke lampens komplette halvbølger. En del af halvbølgen skal skæres væk.
Med en effektiv værdi på 230 V er spidsen 325 V.
Afskæres elektronisk
Hvis intet er afskåret fra sinusbølgen, lyser lampen med fuld lysstyrke.
En elektronisk afbryder er installeret i en lysdæmper, der kan skifte ganske hurtigt på grund af manglen på mekaniske komponenter. Triacs er især velegnet til denne opgave. Fordi de er billige og kan udføre en målrettet skifteproces for hver eneste halvbølge af vekselstrømsnettet. I praksis betyder dette 100 tænd / sluk-skifteoperationer pr. Sekund.
Triacs kan også lede elektricitet i begge retninger. Som et resultat bruges lampens øverste (positive) og nedre (negative) halvbølger til at generere lys.
Hvor lyst derefter det tilsluttede illuminant lyser, kan illustreres med området for den effektive vekselstrømspænding. Hvis intet er skåret væk fra sinusbølgen, er sinusbølgens fulde overflade effektiv, og lampen genererer det maksimale. Lysstyrke.
For at være i stand til at afskære den del af AC-spændingen, der ikke er påkrævet, er der to skiftemuligheder:
Dimmer i forkant
De første dæmpere var blandt de førende kantdæmpere. De var lette at samle, havde meget få komponenter og fungerede perfekt med de pærer (ohmiske belastninger), der var almindelige på det tidspunkt. Du skulle bare sikre dig, at strømmen til de tilsluttede lyspærer ikke oversteg det maksimale. Dimmer output overskredet. Disse dæmpere var endda egnede til induktive belastninger, såsom blok eller toroidale transformere fra lavspændingshalogensystemer.
Funktionalitet:
Med forkantdæmperen skiftes tilkoblingsmomentet for den respektive halvbølge. Når vekselstrømspændingen er krydset nul, låses triacen, og lampen modtager ingen strøm. Først når tændingsimpulsen kommer, tænder triacen, og ved lysdæmperens udgang springer spændingen til vekselstrømsspændingen. Triac'en forbliver ledende, indtil vekselstrømspændingen når nullinien igen, og den minimale holdestrøm er underskudt. Triac tændes ikke igen, før den næste tændingspuls.
Regulering:
Lampens lysstyrke kan reguleres ved at skifte tændtid. Hvis tiden forskydes til højre, bliver lampen mørkere. Hvis tiden forskydes til venstre, bliver lampen lysere.
Bagkanten dæmper
En lysdæmper, der i mange år fungerer problemfri med glødelamper, vil bestemt medføre problemer med en ny lavspændingshalogenlampe. Dette skyldes den elektroniske halogentransformator. Dette repræsenterer en kapacitiv belastning, der medfører et stort strømforbrug, når det pludseligt tændes. Derfor skal spændingen stige "forsigtigt" med kapacitive belastninger. En pludselig sluk er derimod let muligt.
Funktionalitet:
Med bagklappedæmperen skiftes det respektive halvbølges frakoblingsmoment. Power MOSFET-transistorer eller IGBT'er bruges som elektroniske kontakter. Efter nulovergangen stiger vekselstrømspændingen "forsigtigt" ved lysdæmperens udgang. På dette tidspunkt svarer udgangsspændingen til indgangsspændingen. Når afbryderpulsen kommer, slukker dæmperen imidlertid spændingen pludselig. Fra dette øjeblik modtager lampen ikke længere strøm. Det tændes kun "forsigtigt" igen ved den næste nulkrydsning.
Regulering:
Lampens lysstyrke kan reguleres ved at skifte slukketid. Hvis tiden forskydes til højre, bliver lampen lysere. Hvis tiden forskydes til venstre, bliver lampen mørkere.
Bemærk:
I løbet af teknisk udvikling er førende dimmere nu også udstyret med Power MOSFET-transistorer eller IGBT'er. Selv hvis dette betyder, at den tekniske indsats er væsentligt større, og prisen er lidt højere. I forbindelse med en smart kontrolelektronik udvides anvendelsesområdet for disse dæmpere derefter markant. På denne måde kan langt flere forskellige illuminanter dæmpes.
Hvilken lysdæmper passer til hvilke lamper?
På et tidspunkt, hvor næsten kun lyspærer blev brugt til belysning, var der bestemt ikke behov for at bekymre sig om, hvorvidt dæmperen ville matche lampen.
Men nu er der en næsten uhåndterbar række forskellige illuminanter. Ud over høj- og lavspændingshalogenlamper, lysstofrør og energibesparende lamper indfanger LED-lamper altid flere markedsandele.
Desværre kan ikke alle disse lamper dæmpes uden begrænsning. Især med LED-lamper er det effekten, at de ikke når den minimale belastning, der er nødvendig for mange dæmpere på grund af det lave strømforbrug.
For hurtigt at finde den rigtige lysdæmper markerer fabrikanterne deres dæmpere med en vandret trekant og med tre bogstaver:
Brev viser, hvilke lys dimmeren er egnet til.
Bogstav R: Dette kodebrev er beregnet til ohmiske belastninger. Disse inkluderer pærer eller højspændingshalogenlamper. I stedet for denne etiket bruges ofte en cirkel med et X som et lyspære-symbol. Som regel er disse lysdæmpere lysdæmpere.
Bogstav L: Dette kodebrev betyder induktive belastninger. Induktive belastninger inkluderer konventionelle halogentransformatorer i en sårversion, såsom blok- eller toroidale transformere. Imidlertid kan 230 V elektriske motorer også styres, hvis motorens strømforbrug overstiger det maksimale. Dimmereffekt overstiger ikke. Disse lysdæmpere er normalt også førende kantdæmpere.
Bogstav C: Dette kodebrev er beregnet til kapacitiv belastning, såsom elektroniske halogentransformatorer eller elektroniske forkoblinger. LED-lamper kan også betjenes med disse lysdæmpere, hvis LED-lamperne eksplicit identificeres som dæmpbare. Disse lysdæmpere er normalt faseskærte dæmpere.
Vores praktiske tip:
Hvis du har en ældre lysdæmper i dine hænder, der ikke har nogen kodebogstaver, kan du bruge præstationsoplysningerne til at klassificere dem. Hvis strømmen gives i watt (W), er dæmperen kun egnet til ohmisk belastning (R). Hvis strømmen gives i VA (volt amperes), er dæmperen velegnet ikke kun til ohmisk belastning, men også til induktive belastninger (L) såsom konventionelle transformere.
Dæmpbar LED-lampe
I mellemtiden klassificerer lampeproducenterne også deres produkter bedre og bedre.
Et hurtigt blik på emballagen er nok, og kunden kan med et øjeblik se, om den respektive lampe er dæmpbar eller ikke.
Hvilke typer dæmpere er der?
Dimmere til opholds- og forretningsområder er tilgængelige i forskellige former og design. De er enten permanent installeret i lys, kan installeres i switchbokse eller i distributionskort. Ledningsdæmpere er meget populære med mobillys og er integreret direkte i forbindelseskablet.
Følgende oversigt beskriver de vigtigste og mest anvendte dæmpertyper og hjælper dig med at finde den rigtige lysdæmper.
Universaldæmper
Denne type dimmer er en af de smarteste dimmervarianter, der kan installeres relativt let. Næsten alle lasttyper kan dæmpes med en enhed af denne type. Når de bruges, måler disse dæmpere automatisk egenskaberne for den tilsluttede last. Derefter bruger de det passende princip til dæmpning.
Drejende og berøringsdimmer
Der sondres mellem disse to typer dæmpere i henhold til typen af operation. Med en rotationsdimmer kan du kontinuerligt justere lysstyrken på loftslamper, pletter eller andre lys ved hjælp af en drejeknap. Tryk på den roterende dæmper for at tænde eller slukke belysningen.
I tilfælde af en berøringsdimmer finder du en type rocker som en switch, der kan betjenes på to forskellige måder. Et langt tryk på knappen op eller ned øger eller formindsker lysintensiteten. Med et kort tryk på knappen er lyset helt tændt eller slukket.
Overflade og indbygget dæmper
Disse udtryk bruges til at skelne mellem installationstypen. Indfaldsdæmpere, som navnet antyder, er skjult i en såkaldt indbygget kasse med den elektriske installation til afbryderen under gipspladen på væggen. En overflademonteret dimmer er imidlertid ikke forsænket i væggen, men kan simpelthen fastgøres til væggen.
DIN-skinne dæmper
Denne betegnelse afhænger af typen af dæmperen. Top hat skinnedæmpere er monteret i sikringsbokse, underfordelere eller husbokse på monteringsskinner. En top-hat-skinne eller DIN-skinne er en metalprofilskinne, hvorpå forskellige elektriske apparater, såsom afbrydere, er monteret. Forbindelsen med en hat er afledt af profilen på profilskinnen.
Snordæmper
I modsætning til permanent installerede lysdæmpere, der enten er i væggen, stikkontakten eller selve belysningsmidlet, kan disse praktiske, små enheder så vidt sagt bygges "imellem". En kombination af stik og stik er placeret foran lampen, der skal dæmpes, mens den trinløse dimmerfunktion styres af en afbryder på en ledning. Disse modeller er ideelle til enkel kombination med gulvlamper og sidelys.
Hvad skal du være opmærksom på, når du køber dæmpere?
De fleste energibesparende lamper er ikke dæmpbare.
Før du køber en lysdæmper, skal du bestemt afklare, om din respektive lampe er dæmpbar.
Dæmpning er normalt ikke mulig, især ikke med energibesparende lamper, og konventionelle lysstofrør er også uegnede til kombination med en dæmper.
Normale lyspærer kan dæmpes uden problemer, men på grund af lovgivning erstattes lyspærer i stigende grad af moderne lyskilder. Alle halogenlamper er på den anden side let dæmpbare, hvilket også har en positiv effekt på deres energiforbrug.
LED-lamper fås som dæmpbare versioner, hvorved dæmperen også skal være egnet til LED-lamper.
Et andet vigtigt punkt, når du vælger en dæmper, er det maksimale. Tilslutningskraft. Strømmen, der strømmer gennem de elektroniske kontakter i dæmperne, er begrænset af design. Derfor må effekten af de tilsluttede lamper ikke være større end den maksimale. Dimmerens tilslutningskraft. Da dæmpere altid kræver en vis minimumsbelastning, specificerer fabrikanterne altid et effektområde. Især med LED-lamper kan det ske, at dæmperens mindste belastning ikke nås, og lysstyrken ikke kan kontrolleres.
Hvis dæmperen skal integreres i et eksisterende switchområde, er det ofte den bedre løsning at få den rigtige dæmper fra producenten af lysafbryderne / soklerne. Dette sikrer, at dæmpere, afbrydere og stikkontakter harmonerer perfekt med hinanden.
De mest almindelige spørgsmål om dæmpere
Hvordan kan jeg dæmpe lysdioder?
Nå til dæmpbare LED-lys, som du derefter kan kombinere med passende dæmpere til LED. Hvis de enkelte komponenter ikke er koordinerede med hinanden, risikerer du, at dæmperen ikke klarer den lave strøm, og at LED'en i LED-lysene slet ikke lyser.
Kan jeg selv installere en dæmper?
Hvis en defekt dimmer skal udskiftes, repræsenterer dette en massiv indgriben i den elektriske installation. Interventionen må kun udføres af specialister, der er bekendt med den nødvendige specialkendskab. Vigtige sikkerhedsregler såsom oplåsning, sikring mod at blive tændt igen og kontrollere, at der ikke er nogen spænding, skal overholdes. Hvis du ikke er fortrolig med de påkrævede procedurer eller ikke har de nødvendige måleindstillinger, bør du bedre bede en specialist om hjælp.
Hvordan kan jeg se, om en transformer er elektronisk eller konventionel?
Konventionelle transformatorer har to kobbertrådviklinger og en jernkerne. Derfor er de ganske tunge med hensyn til deres størrelse. Designet svarer til en terning eller en cylinder. Elektroniske transformatorer er på den anden side markant mindre og indkapslet i et fladt hus. På grund af den høje urfrekvens kræves betydeligt mindre kobbertråd og jern, hvilket gør transformeren meget lys. Måling af udgangsspændingen er kun meningsfuld med et oscilloskop, da multimetre ofte viser forkerte eller ingen målte værdier i elektroniske transformere.