Rådgiver
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Interessante fakta om LED-lamper
Lamper med lysemitterende dioder oplyser lejligheder, kontor- eller industribygninger og endda vores gader. Du kan finde ud af, hvordan LED-teknologien fungerer, og hvilke LED-lamper du kan vælge imellem i vores "illuminerende" guide.
Lamper med lysemitterende dioder - LED-teknologi forklaret ganske enkelt
Fordele ved LED-lamper
Lumen, design, lang levetid - vigtige kriterier ved køb af LED-lamper
Vores praktiske tip: Design har ikke brug for en lampeskærm
FAQ - ofte stillede spørgsmål om LED-lamper
Lamper med lysemitterende dioder - LED-teknologi forklaret ganske enkelt
Udtrykket LED-belysningsmiddel betyder alle lamper, der genererer lys ved hjælp af lysemitterende dioder. Mens lysemitterende dioder oprindeligt kun blev brugt til signalapplikationer, voksede deres anvendelsesområde over tid. På grund af den konstante videreudvikling af lamperne kunne der genereres en markant højere lysstyrke. Som et resultat steg efterspørgslen, masseproduktionen var i stand til at gå videre, og de oprindeligt høje priser på LED-lamper faldt. Men hvordan genereres lyset specifikt? Princippet bag det forklares hurtigt, læs mere om det i vores guide
Fordele ved LED-lamper
Koldt lys, høj pris, forsinkelse ved tænding og derudover ikke dæmpbar - nogle af fordommene mod lysdioder vedvarer. Mange forbrugere var skeptiske over for lanceringen af LED-lamper og kritiserede frem for alt de unaturlige lysfarver og de høje købspriser. Den elskede glødelampe er i mellemtiden blevet erstattet af alternative lamper. LED-lamperne, der findes i forskellige størrelser, former og farver, spiller en vigtig rolle i dette.
Mange forbrugere er overbeviste om fordelene ved LED-lamper. Hvis du er afhængig af lysdioder i høj kvalitet til belysning, sparer du meget elektricitet sammenlignet med traditionelle lyspærer. Du skal bruge flere penge på at købe en LED, men takket være den besparede elektricitet og den lange levetid betaler investeringen sig hurtigt. I modsætning til konventionelle pærer betragtes LED-pærer for at være meget robuste og modstandsdygtige, og de bliver ikke varme. Takket være deres lavvarmeproduktion kan de bruges til belysning i mange områder. Lysemitterende dioder er installeret i små lyskæder, der betjenes af batterier, og de kan også lyse op på steder, hvor varme pærer ikke ville blive brugt. LED-lamper i høj kvalitet imponerer også med deres naturlige farve og høje lyseffektivitet uden nogen betydelig opstartsfase, som du måske er bekendt med fra andre energibesparende lamper.
I øvrigt henviser udtrykket ”energibesparende lampe” primært til kompakte lysstofrør, men faktisk indeholder energibesparende lamper også lamper med LED eller for eksempel halogenlamper. I henhold til en EU-regulativ (EG nr. 244/2009) er det kun de belysningsartikler, der opnår en vis effektivitet, kan kaldes energibesparende lamper. Typen af lysgenerering er irrelevant.
På grund af deres kompakte design kan de små lysemitterende dioder installeres på forskellige måder og fx skinne i klassiske LED-loftslamper og LED-loftslys, i LED-rør og i LED-pærer i forskellige former og størrelser.
Lumen, design, lang levetid - vigtige kriterier ved køb af LED-lamper
Med LED-lys kan du belyse hele stuer, kontorer og industrirum eller indstille subtile accenter. Hvilken LED-lampe der passer til dig, afhænger af mange forskellige faktorer og anvendelsesområdet. Nedenfor finder du de vigtigste indkøbskriterier for LED'er.
Konstruktion
Lysdioder er ekstremt fleksible og kan let tilpasses i forskellige lys. I vores online butik finder du et stort udvalg af LED-lamper i forskellige design, herunder fx den klassiske form af en glødelampe, stearinlys og rør eller i mere usædvanlige versioner som flaske, vase eller stjerneform. Der er også specielle LED-lamper til specielle formål.
Sokkel
Hvis du vil skifte til LED, er udvekslingen normalt ligetil. Vær opmærksom på basen på LED-udskiftningen, når du køber. Basen på lysemitterende dioder kommer som en Edison-tråd ligesom traditionelle pærer. Du finder også tråd-ID'er E14, E27 eller E40 i LED-området. I vores online shop findes der også "mere usædvanlige" typer sokkel, for eksempel i form af stænger og rør.
Lumenværdi og Kelvin
Moderne LED-teknologi gjorde det muligt at implementere de fineste lys nuancer på en målrettet måde. Så LED-lamper fås i forskellige hvidfarver. Afhængig af hvor og til hvilket formål din LED-lampe skal bruges, bestemmer du lysets temperatur, dvs. lysfarven. Dette er givet i Kelvin. Jo lavere Kelvin-værdi på emballagen til din LED-lampe, jo varmere er farven. Varmhvid varierer mellem 2.700 og 3.300 Kelvin, neutrale hvide lamper mellem 3.300 og 5.300 Kelvin og LED-lamper med værdier, der går ud over dette, afgiver hvidt lys, der er lyst som dagslys. Afhængig af lyssituationen kan du vælge dagslys hvidt lys på arbejdspladsen, neutralt hvidt i husholdningen og varmt hvidt lys til afslapning. Ud over lysemitterende dioder med hvidt lys tilbyder vi et udvalg af lyskilder i mange andre farver i vores online shop.
Værdien lm står for lumen, dvs. lysstrømmen, og fortæller dig, hvor meget lys der udsendes fra en lampe. Med lyspæren kan du drage konklusioner om lysstyrken på en lampe fra den specificerede wattage, med lysemitterende dioder er dette muligt via lumen.
Udstrålingsvinkel
Strålevinklen på LED-lamper måles i grader og giver information om den mulige diameter på den lyskegle, som en LED-lampe genererer. Hvis du kun ønsker at belyse et billede, kan du vælge en lampe med en lille strålevinkel. En større vinkel anbefales til at belyse hele værelser, for eksempel med en LED-loftslampe. Du finder LED-loftslamper i forskellige former og størrelser såvel som i forskellige lumen- og Kelvin-områder.
Særlige funktioner
Nogle LED loftslamper og andre lamper med LED er udstyret med forskellige ekstra funktioner. Så du får LED loftslamper med en farveændring, stjerneeffekt eller endda med en integreret røgalarm. Med hensyn til dæmpbarhed er lysemitterende dioder på ingen måde ringere end deres forgængere. Så du kan dæmpe dit LED-loftslys på ingen tid til at tilbringe en afslappende aften i et subtilt lys.
Levetid
Mange producenter leverer en retningslinje for levetiden. Kontroller og sammenlign informationerne for at nyde den valgte illuminator så længe som muligt.
Vores praktiske tip: Design har ikke brug for en lampeskærm
Design spiller en særlig rolle i LED-området. Selv LED-eftermontering, der er specielt designet til simpel udskiftning af glødelamper, er imponerende - i nogle tilfælde også uden lampeskærm. En række dekorative LED-pærer i en minimalistisk stil, dygtigt iscenesat, bliver hurtigt til et ægte blikfang.
FAQ - ofte stillede spørgsmål om LED-lamper
Passer en LED-lampe i soklen til konventionelle lyspærer?
Ja, du kan finde LED-lamper i de konventionelle stikkontakter, som du kender fra glødelamper.
Er lysstyrken på LED'er sammenlignelige med konventionelle glødelamper?
Ja, vær opmærksom på oplysningerne om lysstyrke, lysfarve og muligvis lysvinklen, når du køber for at finde den rigtige lampe til din applikation. På denne måde kan du drage fordel af fordelene ved de lysemitterende dioder uden at ofre lysstyrken, som er kendt fra glødelamper.
Kan lamper med lysdioder let dæmpes?
Kun LED'er, der er specielt designet til dette, kan dæmpes. Hvis du er på udkig efter dæmpbare lysemitterende diodelamper for at spare på elektricitet og skabe en behagelig belysningstemning for afslapning uden stor indsats, skal du kontrollere, når du køber, om lampen er dæmpbar eller ej.