Rådgiver
Foliekondensatorer med en kapacitet fra 47 pF til 1.100 µF. Køb dem online hos Conrad. Det bredeste udvalg ✓ Ingen minimumssum ✓
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Værd at vide til foliekondensatorer
Hvad er en foliekondensator?
Hvilke typer og typer af foliekondensatorer findes der?
Købekriterier for foliekondensatorer – hvad kommer det an på?
Facit: På den måde køber du den rigtige foliekondensator
FAQ – ofte stillede spørgsmål om foliekondensatorer
Hvad er en foliekondensator?
Foliekondensatorer er elektriske kondensatorer, hvor en tynd, isolerende folie udgør dielektrikum mellem elektroderne. Ved dagens udførelser anvendes der næsten udelukkende plastfolier i forskellige udførelser. Foliekondensatorer er uden epol, har altså ingen angivne anode og katode, som det er tilfældet ved elektrolyt- eller tantalkondensatorer. Dermed er de egnet til drift af vekselspændinger, og de kan ikke poleres på grund af deres konstruktion. Foliekondensatorer er de næstmest anvendte passive komponenter i diskrete kredsløb. De kan anvendes som koblingskondensatorer, anvendes til at holde uønskede jævnspændingsdele væk og anvendes i frekvensspor og oscillatorkredsløb. Andre anvendelseseksempler viser filterkredsløb, støjdæmpning og drift på vekselspændings-elektromotorer som start- og driftskondensator.
Hvilke typer og typer af foliekondensatorer findes der?
Foliekondensatorer sælges hovedsageligt i to konstruktioner. Typer, der begynder med betegnelsen » MK « (= metalliseret plast), består af en rulle plastfolie belagt på den ene side. Denne folie fungerer samtidig som elektrode og dielektrikum. Foliekondensatorer med metalbelægninger består derimod af to separate folier, hvor en metalliseret folie udgør elektroden, og den ikke-metalliske folie fungerer som dielektrikum i foliekoplen. Disse foliekondensatorer bærer et »F« i første række folienavn, f.eks. » FKP «. Disse betegnelser suppleres med en angivelse af det materiale, som folien består af. De vigtigste akronymer er anført nedenfor, men nogle producenter angiver som en undtagelse deres foliekondensatorer med egne forkortelser:
- FKP: Polypropylen, film/folie
- PKT: Polyester, film/folie
- FKS: Polystyren, film/folie
- MKP: Metalliseret polypropylenfolie
- MKT: Metalindlagt polyesterfolie
- MKS: Metaldækket polystyrolfolie
Radial trådede eller tilslutningsledere foliekondensatorer hældes for det meste i runde eller rektangulære plastbægre med lufttæt og fugttæt. Derudover er der ofte lakerede typer. De hidtil relativt udbredte aksiale konstruktioner spiller i dag næsten ikke nogen rolle. Specielle motor-kondensatorer har fladstiktilslutninger eller færdigkonfektionerede tilslutningskabel og fastgøringsgevind på plast- eller aluminiumkabinet til forskruning. De kompakte kabinetter fra SMD-foliekondensatorer består af varmebestandigt plast for at kunne klare kravene til blyfri SMD-loddeproces. Dens konstruktion er altid rektangulær.
Særlige konstruktionstyper er de såkaldte 'snubber'-kondensatorer, der ofte anvendes i IGBT-koblinger. Disse foliekondensatorer har på grund af de høje strømimpulser, som kan forekomme dér, særdeles massive tilslutningsflag, som giver en høj strømbelastbarhed.
Købekriterier for foliekondensatorer – hvad kommer det an på?
Foliekondensatorer med MK-konstruktion er endnu mere kompakte i deres dimensioner end typer med filmfoliekonstruktion, men opnår ikke deres strømkapacitet ved hjælp af elektrodernes væsentligt lavere lagstykkelse. De er derfor mindre egnede til meget høje impulsstrømme, men har den fordel, at de er selvhelende: Hvis der opstår en overspænding eller fejlsteder i dielektrikum, så fordamper det tynde metallag ved gennemslagspunktet. Dermed danner den igen en isoleringsstrækning, fordi det ikke selv bliver beskadiget af dielektrikum, eller kun bliver beskadiget minimalt.
Afhængigt af den konstruktionsmæssige opbygning og foliemateriale opstår der fordele og ulemper ved de forskellige typer med hensyn til faktorer som fugtigheds- og langtidsstabilitet, gennemslagsstyrke og temperaturstabilitet. Også de elektriske parametre såsom tabsfaktor, kvalitet, kapacitetstolerance og strømkapacitet varierer tilsvarende. Især ved nyudviklinger af kredsløb og enheder bør der derfor altid lægges vægt på de respektive værdier i databladet for at opnå den størst mulige pålidelighed og funktionssikkerhed.
Facit: På den måde køber du den rigtige foliekondensator
Til standardanvendelser er markedp-, MKS-, eller MKT-foliekondensatorer tilstrækkelige. De er relativt billige, fugtige og langtidsstabile samt selvreparerende. Takket være de kompakte mål muliggør de et pladsbesparende kredsløbsdesign.
Applikationer med høje impulsstrømme kræver belastbare foliekondensatorer, som kan klare disse belastninger permanent. Til dette formål er der specielle typer til rådighed, som også kaldes impuls-kondensatorer. Dette er for det meste foliekondensatorer med metalfilm (»F«). De anvendes for eksempel i frekvensomformere, switch-mode-strømforsyninger, hurtige digitalkoblinger samt inden for energiteknik. Deres plads er lidt større på grund af deres konstruktion, men det kan de selv klare med stejle, impulsformede spændinger. Gængse typer tåler kurvehældning omkring 1000 V/µs, deres pålidelighed er meget høj.
Ved udskiftning af defekte foliekondensatorer skal du være opmærksom på, at tolerancen - ud over samme kapacitet og nominel spænding - ikke er dårligere end ved defekt originaldel. Værd at lægge vægt på: Passer rastermålet? Er længden på tilslutningstråde i radialt trådede typer tilstrækkelig og passer udskiftningsdelen i forhold til målene? Ved anvendelse i krævende omgivelser skal der desuden tages hensyn til det tilladte temperaturområde. Nogle standardtyper er kun godkendt til temperaturer op til + 70 °C, men det er f.eks. for lidt til anvendelse i automotive-området.
Af sikkerhedsgrunde skal det også sikres, at komponenterne er forsynet med det påkrævede godkendelsesmærke og opfylder den gældende standard. Foliekondensaterne, som tilbydes i Conrad-butikken, opfylder høje kvalitetskrav og udmærker sig ved pålidelighed og lang levetid.
FAQ – ofte stillede spørgsmål om foliekondensatorer
Hvad betyder den ensidige stregmarkering på hus af mange foliekondensatorer?
Mærket på huset angiver den tilslutning, der er forbundet med den udvendige folie. Det er vigtigt, hvis den eksterne belægning samtidig skal anvendes som afskærmning. Som udgangspunkt bør foliekondensatorer altid indbygges, så denne tilslutning kan ligge til masse, hvis det kan lade sig gøre.
Hvad skal man være opmærksom på ved omgang med og ved forarbejdning af foliekondensatorer?
Foliekondensatorer er elektriske ladespind. Afhængigt af kapacitet og spænding kan opladede foliekondensatorer i længere perioder delvist gemme betydelige energimængder og livsfarlige høje spændinger. Derfor skal de generelle sikkerhedsregler inden for elektroteknik altid overholdes. Opladede foliekondensatorer skal aflades via en egnet modstand før håndtering. Kortslutninger skal undgås, da de lave, indvendige modstande på foliekondensatorer, kan strømme meget store strømme og forårsage skader.
Kan man ved foliekondensatorer vælge en lavere nominel spændingsværdi, hvis den faktiske driftsspænding kun kortvarigt overstiger denne?
Nej, det er ikke tilladt. Selv sporadisk og kortvarig overspænding kan medføre beskadigelse. Under alle omstændigheder forkortes levetiden, og der kan ske en uacceptabel opvarmning.