Rådgiver
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Værd at vide om højttalerkasser HiFi
For nogle mennesker tjener en simpel køkkenradio allerede behovet for musikalsk lyd. Men senest når musik bliver en lidenskab, er der ikke nogen gode hi-fi-højttalere. Find ud af her, hvad du skal overveje, når du køber.
HiFi-højttalere: hvilke designs er der?
Surroundlyd i hjemmebiografen
Hvilken sag er bedst?
2- eller 3-vejs system?
Mere bas - basrefleks i hi-fi-højttalere
Passiv eller foretrækker du aktiv?
Hvad skal jeg passe på, når jeg køber hi-fi-højttalere?
Vores praktiske tip: Spar ikke højttalerkabler
FAQ - ofte stillede spørgsmål om HiFi-højttalere
HiFi-højttalere: hvilke designs er der?
Musik forbinder, giver trøst i vanskelige tider og giver enhver fest det bestemt noget. For at høre musikken nøjagtigt som komponisten havde til hensigt, har du brug for gode højttalere. I modsætning til de populære multirumshøjttalere tilbyder hi-fi-højttalere normalt ingen yderligere funktioner såsom stemmestyring eller lignende. Der er ingen digitale DSP-processorer, der arbejder indeni, hvilket skal gøre lyden så voluminøs som muligt, selv med små højttalere. En hi-fi-højttaler skal sende musikken til lytterens øre så trofast som muligt.
Når det kommer til designene, kan du vælge mellem boghyldehøjttalere og store gulvhøjttalere. Som navnet antyder, kan en bogreolhøjttaler, f.eks. HECO Victa Prime 302 eller Wharfedale Diamond 210, placeres på en hylde eller på en skænk og er derfor også meget velegnet til mindre rum. Gulvhøjttalere placeres direkte på gulvet og er mere beregnet til store rum. På grund af det betydelige volumen, som tilsvarende kasser som Excite X38 fra Dynaudio tilbyder, spreder de en kraftig lyd. I mange tilfælde er der ikke behov for en ekstra subwoofer. Derudover er der kompakte højttalere i lydområdet, der imponerer med deres særligt lille fodaftryk. I vores onlinebutik finder du et stort udvalg af stereohøjttalere i høj kvalitet og højtalere i gulvet.
Surroundlyd i hjemmebiografen
Ud over det klassiske stereoanlæg har filmfans mulighed for at bringe biograflyden ind i stuen. I stedet for to højttalere til stereoafspilning har du brug for mindst fem højttalere plus en subwoofer til livlig surroundlyd. I midten foran dit sæde er der en centerhøjttaler, som primært er ansvarlig for gengivelse af tale. Det er flankeret til højre og venstre af to gulvstående højttalere. Surroundhøjttalere er installeret bag din lænestol på begge sider for at skabe den rumlige effekt. En aktiv subwoofer giver det komplette højttalersystem det nødvendige tryk og gør det muligt at mærke filmeffekter. En simpel integreret forstærker er ikke tilstrækkelig til en sådan surroundlyd, du har brug for en passende lydmodtager.
Hvilken sag er bedst?
En god hi-fi-højttaler er lavet af træ eller MDF. Disse materialer har ikke en tendens til at resonere, når højttaleren er i brug, hvorfor de også kaldes "akustisk døde". Højtalere lavet af plast eller aluminium er tilgængelige. Med sådanne materialer skal producenterne gøre en betydelig større indsats, så hele konstruktionen ikke vibrerer lykkeligt i tide. Hvis der er gjort et godt stykke arbejde i denne henseende, kan højttalere lavet af sådanne materialer også tilbyde en meget god lydoplevelse.
2- eller 3-vejs system?
HiFi-højttalere adskiller sig ikke kun med hensyn til størrelse og materiale, men også i antallet af stier. Dette betyder antallet af drivere (chassis), der er indbygget i kassen, og frekvensinddelingen. Mens en højttaler med fuld rækkevidde skal gengive det komplette frekvensspektrum fra høj til lavfrekvent rækkevidde, er flervejssystemer opdelt i dedikeret chassis. I et 2-vejs system udsendes det indgående signal for eksempel fra en tweeter og en mellembasdriver. I et 3-vejs system behandles signalet på den anden side af mindst tre drivere; ud over en tweeter bruges en mellemhøjttaler og en ekstra bashøjttaler. Der er gulvstående højttalere, der bruger mere end bare en mellemregistrering eller bashøjttaler. På denne måde kan membranområdet øges betydeligt, hvilket muliggør højere niveauer. Fordelen ved flervejssystemer er, at det enkelte chassis er optimeret til et specifikt frekvensområde, hvilket bidrager til et mere gennemsigtigt lydbillede. På grund af det mere kompakte format findes et 3-vejs system sjældent i bogreolhøjttalere. For ægte dyb bas anbefales en ekstra subwoofer, også på grund af den lille lydstyrke.
Mere bas - basrefleks i hi-fi-højttalere
For at drille en anstændig baston selv fra små højttalere eller for at give gulvstående højttalere endnu mere effekt, bruger producenter i hi-fi-sektoren ofte det såkaldte basrefleksprincip. Højttalerhuset har en åbning, der er forsynet med et specielt tilpasset rør til huset. Dette basrefleksrør bruger lyden fra basen af basen og forstærker de lave frekvenser. Basrefleksåbningen kan være på forsiden, siden eller bagsiden af huset. Det tilrådes ikke at placere højttalere, hvis basreflekskanal stråler bagud direkte på væggen for at undgå opsving. Alternativt er det muligt at isolere basrefleksrøret med skum. Med en boghyldehøjttaler er det fordelagtigt af samme grund, hvis åbningen er forrest. Det betyder, at den kompakte kasse let kan placeres direkte på væggen på hylden.
Passive højttalere eller rettere aktive?
Stereohøjttalere kan grundlæggende opdeles i to typer. På den ene side er der de sædvanlige passive højttalere i hi-fi-området, som er forbundet til en integreret forstærker på den klassiske måde. Med aktive højttalere er en forstærker imidlertid placeret direkte i højttaleren. For eksempel kan du tilslutte en cd-afspiller eller et tv direkte til disse højttalere. En anden enhed er ikke nødvendig til betjening. Mens billigere aktive højttalere kun har en integreret forstærker, styres hvert chassis i højkvalitetsmodeller af en separat forstærker.
Det faktum, at forstærkeren og chassiset er optimalt tilpasset hinanden, er bestemt den største fordel ved en højttaler, der er konstrueret på denne måde. Skader fra overbelastning er næsten umulige. Afhængigt af hvilken forstærker der skal bruges i kombination med en passiv boks, kan aktive højttalere også være billigere. En ulempe er, at hver aktiv højttaler med forstærker kræver sin egen strømforsyning. Med en passiv højttaler er du dog mere fleksibel og kan sammensætte dit hi-fi-system individuelt og om nødvendigt udskifte individuelle dele med højere kvalitet. Al hi-fi-elektronik kræver betydeligt mere plads end et par aktive højttalere.
Figur A (passiv boks):
1 = lydindgangssignal
2 = forstærker
3 = diskant
4 = bashøjttaler
5 = højpas
6 = lavpas
Figur B (aktiv boks):
1 = lydindgangssignal
2 = forstærker
3 = diskant
4 = bashøjttaler
5 = højpas
6 = lavpas
Hvad skal jeg passe på, når jeg køber hi-fi-højttalere?
Lyden af højttalere er en meget subjektiv sag: hvad der er god lyd for nogle mennesker kan slet ikke lide. Ideelt set skal du lytte til de højttalere, du vil købe, inden du køber, for at undgå skuffelse. Sørg for, at dine nye højttalere er lavet af træ eller MDF, og undgå plastkabinetter på grund af den øgede naturlige resonans. Selvfølgelig skal passive kasser matche forstærkeren med hensyn til deres ydeevne. Det samme gælder for impedansen. Du bør også overveje, hvordan du planlægger at placere højttalerne i dit hjem. Ikke alle modeller er velegnede til at stå direkte på væggen.
Vores praktiske tip: Spar ikke højttalerkabler
Der er højttalerkabler, der koster flere hundrede euro pr. Meter. En sådan investering er kun umagen værd, hvis du vil vove dig ind i high-end-området og ønsker at få den sidste smule lyd ud af dit lydsystem. For normale og høje krav vil et kabel fra 2,5 mm, der ikke er for tyndt, gøre².
FAQ - ofte stillede spørgsmål om HiFi-højttalere
Hvilke materialer bruger producenterne til højttalerkeglerne?
I lydsektoren er der en række mulige materialer, hvorfra membraner kan fremstilles. For woofere og mellemstore drivere anvendes f.eks. Bestrøget papir, kulstof eller kevlar. Polypropylen er mere egnet til subwoofere, mens belagte stoffer som silke ofte bruges til diskanthøjttalere. Membraner lavet af aluminium eller keramik bruges også i diskanthøjttalere.
Jeg vil streame musik trådløst til mine højttalere. Hvad skal jeg lægge mærke til?
I dette tilfælde har du to muligheder: Du kan købe et hi-fi-system med integreret Bluetooth og parre din smartphone med det. Sørg for, at det indbyggede Bluetooth-modul understøtter aptX-standarden så meget som muligt, så du kan streame musik i høj opløsning uden tab. Den anden mulighed ville være en aktiv højttaler med Bluetooth-funktionalitet, som du også nemt kan forbinde din enhed med. Det behøver dog ikke være Bluetooth. Der er også kasser, der tillader trådløs lydoverførsel via AirPlay.