Rådgiver
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Alt i forhold til kabelforbundne overvågningskameraer
Kabelforbundne overvågningskameraer kan anvendes så fleksibelt som trådløse udførelser, men giver mere sikkerhed mod digitale angreb. De sender pålideligt og hurtigt signaler og arbejder stort set uden forstyrrelser. Hvilke typer af ledningsforbundne kameraer der findes, og hvad man skal være opmærksom på, når du køber det, hører du i vores vejledning.
Hvad er kabelforbundne overvågningskameraer?
Design af kabelforbundne overvågningskameraer
Overvågningskameraer med kabel til udendørs brug
Til integration i netværket: Kabelforbundne IP-kameraer
Købekriterier for kabelforbundne overvågningskameraer - hvad kommer det an på?
Vores praktiske tip: Placer outdoor-kameraer diskret
FAQ – ofte stillede spørgsmål om kabelforbundne overvågningskameraer
Hvad er kabelforbundne overvågningskameraer?
Overvågningskameraer er hjertet i ethvert videoovervågningsanlæg. Det drejer sig om foto- eller videokameraer, der anvendes til permanent eller midlertidig overvågning af bestemte arealer eller genstande. Formålet med overvågningskameraer er at øge sikkerheden i det offentlige rum, registrere ulovlige handlinger og senere anvende dem som bevismateriale eller afskrække potentielle indbrudstyve.
Ved overvågningskameraer med kabel overføres signalerne ikke trådløst, men via kabel til videoovervågningssystemets centrale station. De optagede videoer og billeder kan afspilles eller gemmes på en skærm ved live stream for at kunne se dem på et senere tidspunkt. Der er ganske vist en større indsats ved kabeludlægning, men indsatsen kan måles på, at de kabelforbundne kameraer ikke som sådan er udsat for nogen form for interferens. De er kendetegnet permanent og egner sig især til langsigtet overvågning meget godt. Mens det ofte hævdes, at WLAN-kameraer opnår en større rækkevidde, er det slet ikke altid tilfældet. Rækkevidden for WLAN-kameraer er begrænset. Ofte kan signalerne ikke overføres gennem mere end to massive vægge. Derudover bliver WiFi-opbindets hastighed somme tider betydeligt påvirket. Det er så relevant, hvis man ønsker at bruge WLAN ved siden af til streaming og lignende.
Til overførsel af signaler er kabelforbundne overvågningskameraer ofte udstyret med koaks-kabler. Du kan overføre data over 100 meter. To-leder-overførsler med parvis-snoede kabler giver en rækkevidde på over en kilometer. Lyslederkabler (LWL) er endda i stand til at overføre oplysninger over flere kilometer lange strækninger.
Design af kabelforbundne overvågningskameraer
Overvågningskameraer fås i forskellige udformninger. De udmærker sig ved individuelle fordele og ulemper og egner sig til forskellige anvendelsesområder.
Dome-kameraer er ofte konstrueret som trådløse WLAN-kameraer, men de tilbydes også med data- og strømkabler. Der er tale om overvågningskameraer i et halvkugleformet hus med en kuppel af plast. Kuplen er som regel tonet, hvilket giver den fordel, at det er svært at se ind i retningen af kameraet. På grund af dens konstruktion kan Dome-kameraer monteres ideelt i loftet. De er alt efter model egnet til videoovervågning indendørs og udendørs. Da Dome-kameraer er ekstremt kompakte, kan de placeres relativt diskret. De anvendes ofte på offentlige steder, i transportmidler og i princippet i risikoområder. Grunden til dette er, at Dome-kameraer som regel er bedre beskyttet mod hærværk end andre kameraer, og at de derudover dækker et meget stort synsfelt, især hvis kameraet kan drejes og vippes bag kuplen. Det er tilfældet, når det drejer sig om såkaldte PTZ-kameraer. PTZ-kameraer (PTZ = Pan Tilt zoom) er udstyret med et bevægeligt objektiv, som kan drejes i alle retninger og dermed kan dække et 360°-område. Da kameraerne altid kan rettes op igen, kan de anvendes mere fleksibelt end faste udførelser. PTZ-kameraer er som regel fremstillet i dome-konstruktion, men også som bullet-kameraer (med motoriseret svingarm).
Bullet-kameraer bærer deres navn ikke uden grund. Det engelske ord Bullet hedder på tysk geværkugle og er betegnende for kameraernes karakteristiske konstruktion. De er udstyret med en holder, som kan bruges til montering på væggen eller loftet. Bullet-kameraer er godt synlige, hvilket har den fordel, at de kan virke afskrækkende på potentielle indbrudstyve. Men der findes også minikameraer, som på grund af deres mindre mål falder mindre hurtigt i øjnene.
Box-kameraer ligner Bullet-kameraer, men konstrueret som kasseformet. Derudover er objektivet monteret uden for kabinettet, hvorimod objektiver ved Bullet-kameraer er beskyttet af huset. Fordelen ved Box-kameraer er, at objektivet kan udskiftes når som helst. Ved Bullet-kameraer er det ikke uden videre muligt, da objektivet er monteret i kabinettet og derfor er svært tilgængeligt.
Overvågningskameraer med kabel til udendørs brug
Kabelforbundne overvågningskameraer tilbydes til indendørs- og udendørs overvågningskameraer. Ved anvendelse udendørs er kameraet og kablerne udsat for ydre påvirkninger som sne, regn, kulde og Varme, og derfor gælder det om at være opmærksom på en tilstrækkelig beskyttelse af begge komponenter. Indoor-udførelser er som regel ikke designet. Her er der fare for, at kameralinsen slår igennem eller trænger fugt ind i det indre og beskadiger elektronikken.
Outdoor overvågningskameraer skal mindst være forsynet med beskyttelsesklasse IP65, bedre end IP66. Mærkning IP65 angiver, at outdoor-kameraet er støvtæt og beskyttet mod kraftige vandstråler. Beskyttelsesklasse IP66 er endda beskyttet mod midlertidig neddykning. Overvågningskameraer, der anbringes udendørs, har ofte et kabinet af rustfrit aluminium eller stål og er udstyret med specialtætninger.
Et svagt punkt med kabelforbundne outdoor-overvågningskameraer er kablets ind- eller udgangssted, da der her stadig kan trænge støv og vand ind. Af denne grund bør kabelføringen udføres indvendigt, for eksempel inden for et sokkel, hvor det forbindes med forsyningsledningen. Kabel til udendørs videoovervågningsanlæg bør desuden beskyttes mod UV-lys og mod overspænding. I denne forbindelse anbefales en lynsikringsanordning.
Til integration i netværket: Kabelforbundne IP-kameraer
Fordelen ved IP-kameraer (også kaldet netværkskameraer) er, at de kan integreres i et eksisterende computernetværk eller i Smart Home. De giver mulighed for at se optagede billeder og videoer på PC, smartphone eller tablet og kan ofte styres via app. Nogle IP-overvågningskameraer giver derudover en alarm-funktion og sender en push-meddelelse, så snart en bevægelsesregistrering foretages indendørs- og udendørs. Ofte er IP-kameraer en del af komplekse alarmanlæg og -systemer.
IP-kameraer (IP = Internet Protocol) er ofte udført som WLAN-overvågningskameraer, men de fås også i kabelforbundet udførelse. Herved forbindes du med routeren ved hjælp af et Ethernet- eller LAN-kabel. For at sikre strømforsyningen kræves der ikke engang et ekstra strømkabel til PoE-IP-kameraer. Du trækker ganske enkelt driftsstrømmen via netværkskablet (PoE = Power over Ethernet).
For at tilslutte et IP-kamera, forbinder man det (eventuelt) med en strømkilde og derefter via LAN-kabel med netværksrouteren. Når IP-adressen er indtastet, konfigureres IP-kameraet, hertil medfølger der for det meste en passende software fra producenten. Når det er tilsluttet, kan IP-kameraet nemt konfigureres på pc'en. Optagede videoer og billeder kan for det meste sikres på et microSD-kort, en FTP-server eller en Cloud-hukommelse.
Købekriterier for kabelforbundne overvågningskameraer - hvad kommer det an på?
Ved køb af et kabelforbundet overvågningskamera gælder det først og fremmest om at overveje, hvilken type videoovervågningssystem der er bedst egnet til dine formål. Hvis du leder efter et digitalt overvågningskamera, der kan integreres i netværket, skal du vælge et IP-kamera. Fermentere et overvågningssystem med tilslutning til en digital videooptager (kort: DVR), vælg et passende analogt kamera.
Et relevant kriterium ved valget af et overvågningskamera er dets opløsning. SD-udførelser (SD = Standard Definition) som for eksempel registrerer simple objekter og bevægelser, men ingen detaljer. HD-kameraer derimod (HD = High Definition) registrerer også finheder og skaber skarpe billeder, selv når du zoomer. Full-HD-kameraer optager meget skarpe og klare videoer og er efterhånden standard. Du er det rigtige valg, hvis overvågningsområdet ligger lidt længere væk. Jo bedre opløsningen er, desto større er videofiler. Optagelser i Full HD har en hel del hukommelseskapacitet, det gælder om at tage højde for, når data skal gemmes via Cloud-lagring eller på harddisken. Man skal også huske på, at udstyr med høj opløsning ofte også er dyrere. Det er vigtigt, at opløsningen svarer til anvendelsesformålet.
Kameraets brændvidde skal også overholdes. En kort brændvidde betyder et bredt perspektiv. Billedudsnittet bliver større, og de registrerede objekter synes mindre. Kameraer med kort brændvidde er det rigtige valg til overvågning af store arealer. Omvendt gælder det, at hvis billedudsnittet er lille, skal brændvidde være store. Da det optagne område indsnævres, vises objekterne større. Praktiske er overvågningskameraer med skiftende brændvidde for at kunne indstille den passende synsvinkel til enhver anvendelse.
Lyskameraer egner sig som regel ikke til videooptagelser om natten. Her skal du bruge enheder, som er specielt lavet til nattesyn. For at gøre gode optagelser i mørke, skal nattesyns-kameraer være udstyret med infrarøde LED'er, som næsten oplyser overvågningsområdet usynligt. Ved små kameraer er det oftest kun muligt med et nattesyn på få meters rækkevidde, da der simpelthen ikke er plads til at indbygge tilstrækkeligt med LED'er. Professionelle nattesynskameraer er for det meste udstyret med førsteklasses infrarøde sensorer og et ekstra infrarødt filter, der blokerer IR-strålerne, så snart lysforholdene bliver bedre. På denne måde kan du også tage billeder og optage videoer i naturlige farver i dagslys.
I vores online-shop finder du fra IP-kameraet med Full-HD-opløsning til analoge, outdoor-duelige Bullet-kameraer en lang række forskellige overvågningskameraer, så man kan finde en egnet udførelse til ethvert behov.
Vores praktiske tip: Placer outdoor-kameraer diskret
Hvis man gerne vil montere sit udendørs kamera så vidt muligt skjult, kan man for eksempel gemme det under en taghældning eller under en fremragende genstand. Synsområdet må dog ikke hindres. Hvis det ikke er muligt, kan du forsyne kameraet med mærkater eller tarre med et par kviste eller græs for at gøre det mindre påfaldende. Alternativt male huset i camouflagefarver, som man kender det fra vildtkameraer. Bemærk: Der er strenge lovbestemmelser og talrige begrænsninger for anvendelsen af overvågningskameraer for at sikre, at privatlivets fred og individets rettigheder respekteres. Få mere at vide om den gældende lovgivning, før et kamera installeres.
FAQ – ofte stillede spørgsmål om trådløse overvågningskameraer
Hvad står CCTV?
CCTV (Closed Circuit Television) er et lukket system med faste overvågningskameraer. Udtrykket afleder sig fra den lukkede kabelforbindelse, der består mellem kamera og skærm. CCTV-systemer erstattes i stigende grad af netværksbaserede overvågningssystemer.
Hvad skal jeg være opmærksom på ved installation af et overvågningskamera i nærområdet?
Hvis kameraet er beregnet til overvågning af et nærområde, bør det under ingen omstændigheder anbringes for højt. Personernes ansigter vil ellers kun kunne registreres, hvis de retter blikket opad. For at beregne den ideelle højde til installationen, bestemmer man først afstanden mellem kameraet og området, der skal overvåges (for eksempel havelågen) og tilføjer 1,5 m. Resultatet svarer til maks. højde. Højere bør kameraet kun monteres, når det kan forventes, at det er hærværk.