Rådgiver
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Fleksibel sikkerhed: kodelåser, fingeraftrykssystemer og transpondere
Elektroniske låsesystemer generelt og kodelåse i særdeleshed bruges, når værelser eller bygninger skal beskyttes mod uautoriseret adgang. De udskifter dørlåse og nøgler og tilbyder et højt sikkerhedsniveau. Du kan finde ud af, hvilke typer elektroniske låse der er tilgængelige i vores guide.
Elektroniske låsesystemer og deres fordele
Typer af elektroniske låsesystemer
Vores praktiske tip: Brug sikre nummerkoder
Købskriterier for elektroniske låsesystemer - hvad er vigtigt?
FAQ - ofte stillede spørgsmål om elektroniske låsesystemer
Elektroniske låsesystemer og deres fordele
En kodelås giver autoriserede personer hurtig adgang.
Elektroniske låsesystemer hører til området med sikkerhedsteknologi. De bruges i private husstande såvel som i forskningslaboratorier, medicinsk praksis, virksomhedsbygninger og offentlige faciliteter såsom hospitaler.
I det væsentlige er elektroniske låsesystemer moderne adgangssystemer, der tjener til at beskytte mod indbrud og muliggør pålidelig adgangskontrol.
Fordelene ved elektroniske dørlåse taler for sig selv: da ingen nøgle er nødvendig for at betjene dem, kan ingen gå tabt eller komme i hænderne på uautoriserede personer. Dette giver et øget sikkerhedsniveau.
Den administrative byrde minimeres også. Boligselskaber arbejder for eksempel ofte med en række forskellige nøgler, som er vigtige at holde styr på. De skal mærkes med stor indsats, om nødvendigt individuelt mærket og opbevares korrekt. Sådanne forhold opstår ikke ved elektroniske låsesystemer.
Typer af elektroniske låsesystemer
Elektroniske låse fås i forskellige versioner og forskelligt designet afhængigt af funktionen. Almindelige typer inkluderer:
Kodelåse
En elektronisk kodelås kan kun åbnes ved at indtaste en foruddefineret kode og er derfor normalt designet uden en mekanisk låsecylinder. En kodelås er en type læser, der består af en elektronisk enhed og et tastatur, hvorigennem en PIN-kode indtastes. Enhver, der kender koden, kan låse kodelåsen op. Tastatur og kodelås behøver ikke nødvendigvis at installeres i en enhed. Det er ikke ualmindeligt, at tastaturet befinder sig i en bestemt afstand fra den faktiske kodelås.
Kodelåse kan være enkle eller komplekse. Modeller af høj kvalitet giver mulighed for at tildele en individuel kode til hver person, der er autoriseret til at få adgang til og registrere tidspunktet for adgang. Dette gør det muligt at registrere, hvem der har åbnet hvilken dør og hvornår. Sikkerheden kan øges yderligere ved at forny PIN-koder med regelmæssige intervaller. Kodelåse med numeriske koder bruges ofte i kontorer eller butikker. De tjener til at kontrollere adgangen til individuelle værelser eller hele bygninger.
Kodelåse kan også integreres vidunderligt i dørhåndtag.
RFID-låsesystemer
RFID-låse er et praktisk alternativ til den klassiske kodelås. RFID står for radiofrekvensidentifikation og henviser til en kommunikationsteknologi baseret på elektromagnetiske bølger, der gør det muligt at identificere mennesker eller genstande automatisk og uden kontakt. RFID-låse består af en skrive- eller læseenhed og en transponder, der er udstyret med en mikrochip og fungerer som en databærer. Læseren har en antenne og genererer et elektromagnetisk felt.
Hvis transponderen er inden for dette felt, kan data udveksles, dvs. chippen kan læses af læseren. Omvendt, hvis det er et skriveinstrument, er det muligt at skrive nye data til transponderen. Transponders findes i to versioner:
Passive transpondere har ikke brug for deres egen strømforsyning. De henter deres energi fra det elektromagnetiske felt, som læseren udsender.
Aktive transpondere er på den anden side udstyret med deres egen energiforsyning, normalt i form af et batteri. Begge typer transpondere har deres fordele og ulemper. Mens passive transpondere næsten er vedligeholdelsesfri, men kun kan bruges til korte intervaller, fungerer aktive transpondere også over en lang rækkevidde, men skal repareres.
En RFID-lås har fordelen over en elektronisk kombinationslås, at brugeren ikke behøver at huske en kode. I stedet holder den autoriserede bruger sin transponder mod læseren, der læser de modtagne data, sammenligner dem med den interne database og låser døren op i tilfælde af et hit. Tidskontroller er også mulige ved hjælp af RFID-låse: Nogle versioner giver mulighed for at åbne et tidsvindue, hvor døren kan åbnes uden en transponder. Dette giver også adgang til folk, der ikke bruger det digitale låsesystem. I øvrigt er låsesystemer med chipkort et billigere alternativ til RFID-teknologi. Dette er programmerede magnetiske kort, der indsættes i en kortlæser og læses ud. Chipkort er ikke så komplekse som transpondere og er derfor mere overkommelige at købe.
Låsesystemer med fingeraftryk
Adgangssystemer med fingeraftryk har et sensorfelt, som den autoriserede bruger placerer sin finger på. Fingeraftrykket scannes og sammenlignes med den integrerede database. Hvis de biometriske værdier matcher de gemte data, åbnes døren.
Fingeraftryksbaserede låsesystemer betragtes som særligt tyverisikrede. På den ene side har dette at gøre med, at hver persons fingeraftryk er individuelt, hvilket betyder, at den person, der er autoriseret til at få adgang, klart kan tildeles.
På den anden side udelukkes farer, der findes ved andre elektroniske låsesystemer, for eksempel at en transponder falder i de forkerte hænder eller at koden fra kodelåsen glemmes, med adgangssystemer med et fingeraftryk.
Låsesystemer i høj kvalitet af denne type kan gemme flere fingeraftryk og dermed indeksere forskellige adgangspersoner.
Kodelås med fingeraftryksscanner og elektrisk låsesystem.
Smart låsesystemer
Smarttelefonen bliver en dørnøgle.
Der er også låsesystemer, der kan integreres i det smarte hjem via WLAN eller Bluetooth, og som kan styres ved hjælp af en app.
Så snart deres smartphone er i nærheden, genkender de den autoriserede bruger og åbner døren uden at skulle tage noget.
Smart låseteknologi tilbyder stor brugervenlighed, men har også sine svagheder.
Hvis en besøgende annoncerer sig selv, kan man for eksempel oprette gæstkonti og således give adgang til flere personer uden at skulle udveksle nøgler.
Som med fysiske nøgler, transpondere og chipkort er der imidlertid en risiko for, at smartphonen bliver stjålet og i værste fald brugt til ulovligt at få adgang til huset.
Vores praktiske tip: Brug sikre nummerkoder
Hvor meget sikkerhed en kodelås tilbyder afhænger i vid udstrækning af, hvor enkel eller kompleks den valgte kode er. Det anbefales generelt at bruge en PIN-kode, der ikke er relateret til dig selv eller nære slægtninge. Fødsels- eller bryllupsdatoer er lette at bestemme og er derfor ikke et godt valg for en kodelås. Korte nummerkoder er også lettere at knække end lange koder, så du skal vælge en række numre, der består af så mange cifre som muligt, så længe det stadig er let at huske. Gentagelser af cifre i koden skal også undgås.
Købskriterier for elektroniske låsesystemer - hvad er vigtigt?
Når du køber elektroniske låsesystemer, er den første ting, du skal overveje, hvilken type adgangskontrol, der er bedst egnet til dine egne formål. Hvis indbrudssikring og sikkerhed er vigtigst, er låsesystemer med fingeraftryk det rigtige valg. Låse med transpondere eller chipkort giver mere fleksibilitet. Sidstnævnte kan ganske enkelt overleveres til de autoriserede brugere uden først at skulle indtaste deres fingeraftryk. Med låsesystemer med en kombinationslås er antallet af brugere normalt ubegrænset, men af sikkerhedsmæssige årsager tilrådes det at ændre koden regelmæssigt. Dette skaber en vis indsats, der skal tages i betragtning.
Programmering er påkrævet for at opsætte digitale låsesystemer, så det er vigtigt at vide, hvordan dette gøres, og om speciel software eller tilbehør er påkrævet. Ideelt set er alt inkluderet, der er nødvendigt til programmering. Der bør også udføres forskning for at afgøre, om låsesystemet kan udvides. Dette gælder for alle eftermonteringer og det maksimale antal transponderer, lagerpladser til fingeraftryk eller app-brugere.
IP-beskyttelse spiller også en vigtig rolle i låsesystemer. Læsere og tastaturer, der er installeret udendørs, skal være sprøjtsikker for at forblive funktionelle, for eksempel i regnen. Ideelt set bør transpondere endda være vandtætte. De installeres ofte i nøglefolder eller armbånd, hvilket gør dem nemme at transportere, men de er også udsat for mange eksterne påvirkninger.
FAQ - ofte stillede spørgsmål om elektroniske låsesystemer
Er der elektroniske låsesystemer med et indbygget alarmsystem?
Ja. Der er modeller, der automatisk udløser en alarm, så snart nogen behandler dem voldsomt. Låsesystemer er også tilgængelige, der kan tilsluttes det interne alarmsystem. Du tænder og slukker alarmsystemet, så snart du kommer ind eller forlader huset.
Kan jeg eftermontere min hoveddør med en kodelås eller en anden elektronisk dørlås?
I de fleste tilfælde er dette muligt uden problemer. Der er egnede sæt til eftermontering til næsten alle døre, uanset om du vælger en kodelås eller et andet låsesystem. Installation er normalt ligetil, men bør udføres af en specialist, hvis du er i tvivl.