Rådgiver
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Værd at vide til LED-byggesæt
Was LED-byggesæt?
Anvendelsesområder til LED-byggesæt
Praktisk eksempel: Blinklys-signalmodul til et alarmanlæg
FAQ - ofte stillede spørgsmål om LED-byggesæt
Was was was was was was was was was was was w
Was LED-byggesæt?
Led er forkortelsen for »Light Emitting diode«, som i tysk sprogbrug også kaldes lysdiode. I modsætning til gløde-, halogen- og lysstofpærer er LED'er ekstremt billige, små , meget sparsommelige i strømforbrug og har en levetid på flere tusinde timer. De er som regel meget lave driftsspænding og er derfor særdeles velegnede til hobbyarbejde.
Færdige LED-byggesæt indeholder alt was nødvendige til opbygning af kredsløbet. Lige fra det færdigtrykte kort over kondensatorer og transistorer til modstande og tætsluttende lysdioder. Dermed behøver du ikke kun den omfattende søgning efter en el-plan til det valgte formål, men også køb af de enkelte angivne komponenter.
Det vigtigste er den medfølgende printplade. Led-byggesæt er en enkel og økonomisk mulighed for at opbygge kredsløb. En kobling i en fejlforfalden »flyvende« konstruktion kan undgås med byggesæt, ligesom en »adskillelig«, hvor man først skal finde den optimale placering af komponenter og ledninger på en printplade. Printpladen er allerede klar til brug. Komponenterne sættes blot i de tilsvarende huller og loddes derefter fast.
Anvendelsesområder til LED-byggesæt
Spektret af moderne lysdioder rækker fra infrarød til ultraviolet. Derimellem findes de i årtier kendte LED'er i rød, orange, gul og grøn samt LED'er i blå, violet og hvid. Led-byggesæt til privat brug spænder fra udførelser som "lykkehjul" til stearinlys og fyrfadslys.
På det professionelle område er der især etableret to anvendelsesområder for LED-byggesæt:
Som signalgiver: Rød og grøn er signalfarver og har først muliggjort de farvede LED-LED'ers sejr. Knap en enhed inden for underholdningselektronikken klarer sig uden sådanne lysdioder som statusindikatorer. Populær blandt professionelle LED-byggesæt er signalgivere i form af blinkende lys eller trafiklys. Sammen med andre elektroniske komponenter og sensorer til for eksempel temperatur, tryk eller bevægelse kan entydige signaler således sendes optisk. Byggesæt med hvide Power-LED'er findes ofte i alarmanlæg: Det store blitzlys skal hjælpe til at afskrække ubudne gæster.
Til information: Farvede lysdioder kan billigt kombineres til løbelystere, der manuelt viser animerede tekster eller symboler eller via trigger som bevægelsessensor eller software. Led'er er også ofte at finde som elementer i digitale ure. I dag er moduler til lommelygter eller usynlige overvågningslygter særligt eftertragtede. Mens de første med Power-LED'er afgiver et meget lyst hvidt lys, bruger lysdioderne fra det infrarøde område. Billeder kan dog kun vises med nattesynsudstyr til infrarøde og overvågningskameraer.
Praktisk eksempel: Blinklys-signalmodul til et alarmanlæg
Opgaven: Når der udløses en alarm, skal der i vidt omfang aktiveres synlige blinksignaler.
Omsætningen: Et byggesæt med hvide Power-LED'er og to kanaler
En sådan alarmudvidelse er opbygget på få minutter, da alle komponenter medfølger. Det særlige ved det her anvendte byggesæt: De to blinkmoduler med hver fire Power-LED'er kan adskilles fra styreprintkort. Dermed er det muligt at installere styringen direkte på alarmen, mens blinkmodulerne installeres uafhængigt af hinanden på steder, der ligger godt i synsfeltet. Til forbindelse er det nok med en enkel ledning. Blinkhastigheden og syv blinkeffekter kan justeres, så den senest indstillede effekt gemmes.
FAQ – ofte stillede spørgsmål om LED-byggesæt
Har lysdioder en plus- og en minus-pol?
Lysdioder har som alle dioder en polaritet (+ og -) og lader strøm kun igennem i én retning. Dioder fungerer derfor ofte som ensrettere i elektroniske kredsløb. Ved indbygning skal du altså ubetinget være opmærksom på den rigtige polvending! På printkortet er denne påtrykt, på lysdioden kan minus-pol (katode) på den kortere tilslutningstråd registreres.
Hvad skal man være opmærksom på ved loddemontering?
Alle dioder bør loddes ind med lidt afstand til printpladen. Af en ganske enkel grund: Der skal stadig være plads til at tage de to tilslutningsledninger med en smal flad tang, for alle halvledere - hertil hører også transistorer! er relativt følsomme over for varmepåvirkning. I fladtangen bortledes varmen fra loddekolben på sikker vis. Det betyder, at loddeprocessen kun skal vare nogle få sekunder.
Was was was was was was was was was was was w
Lysdioder reagerer yderst følsomt på for høje spændinger og strømme og den dermed forbundne varmeudvikling. Frem for alt bliver den for høje strømstyrke markant kortere end LED'ernes levetid. De foretrukne energikilder er derfor batterier. Hvis det færdiggjorte byggesæt skal bruges via strømnettet, bør der kobles en såkaldt konstant strømkilde mellem strømforsyning og byggesæt. Dem fås også til en fornuftig pris som byggesæt. Et sådant byggesæt indeholder ud over den færdige printplade en transistor, to dioder samt to modstande. Med valg af modstande kan der indstilles en driftsspænding på 3 til 25 volt jævnstrøm.
Vores praktiske tip: Nyttig hjælp
Ud over en loddekolbe eller en loddestation, der er specielt beregnet til arbejde med elektroniske komponenter, er en "tredje hånd" meget nyttig. I denne forbindelse er der ikke tale om en menneskelig hånd, men om en lille hjælper af metal med to justerbare fingre, der ender med krokodillenæb. Disse klemmer holder printkortet sikkert fast under loddeprocessen. Som regel er der også et forstørrelsesglas, som kan bruges til at holde øje med loddeprocessen.
Was LED?
Led'er møder os nu overalt: Uanset om det er lyskryds, Fjernsyn eller belysning i private og forretningsmæssige rum. Takket være den lange levetid, dens lille størrelse samt de varierede former og farvespektre har LED'er på kort tid fået deres løsning igennem i forhold til glødepærer, halogen- og energisparepærer. Bag hver enkelt LED gemmer der sig en hel del teknik, som vi kort forklarer dig i vores vejledning.