Rådgiver
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Interessante fakta om LED-lysstrimler
Hvad er et LED-lysbånd?
Hvad er fordelene ved at bruge LED-lysstrimler?
Hvilke kriterier skal overvejes, når du vælger?
Hvordan installeres LED-lysstrimler?
Hvordan er LED-lysstrimler tilsluttet?
KONKLUSION
Hvad er et LED-lysbånd?
Udviklingen af LED (Light Emitting Diode) har gjort gigantiske fremskridt i de sidste 25 år.
Efter at det teknisk var muligt at fremstille blå og hvide LED'er ud over de røde, grønne og gule LED'er, satte udviklerne deres fokus på at øge den lysende effektivitet.
Med udviklingen af de super lyse LED'er var tiden endelig forbi, hvor lysemitterende dioder kun kunne bruges til visningsformål.
LED'er er også blevet brugt som skarpe lyskilder i nogle år.
Efter at de første LED-lamper med skrue eller stik i stikdåse beviste deres egnethed til daglig brug, blev SMD-LED'er (Surface Mounted Device) installeret som en lampe på tynde folielister eller på stive strimler lavet af kredsløbsmateriale.
Foruden lysdioderne var de krævede seriemodstande og lederne til strømforsyningen også integreret på strimlerne.
Ledersporene til strømforsyningen til LED'erne løber gennem LED-lysstrimlerne over hele deres længde.
Det er derfor tilstrækkeligt at tilslutte den krævede strømforsyning til kun den ene ende af LED-lysstrimlen, så alle lysdioder på lysstrimlen lyser.
Hvad er fordelene ved at bruge LED-lysstrimler?
LED-lysstrimler tilbyder en række fordele, hvilket gør dem perfekte til en lang række opgaver:
Højeffektiv
LED'er har en betydelig bedre effektivitet end konventionelle pærer. Som et resultat omdannes den elektriske energi primært til lys og ikke til varme.
Billig drift
Det høje effektivitetsniveau betyder, at der kræves mindre energi for at opnå den krævede lysintensitet. Især i tilfælde af belysning, der har lange driftstider hver dag, kan omkostningerne reduceres bæredygtigt.
Beskeden varmeudvikling
På grund af den minimale varmeudvikling kan LED-strimler let fastgøres eller limes på følsomme materialer som træ eller plast.
Langlivet og pålidelig
Hvis strømforsyningen er korrekt, er lysdioder ekstremt holdbare og pålidelige. Af denne grund er LED-lysstrimler ideelt egnet til sikkerhedsrelevante områder i kommerciel brug.
Kompakt konstruktion
På grund af de små dimensioner kan LED-lysstrimler ideelt anvendes i opholds- og arbejdsområder til indirekte lys uden lys. LED lysstrimler er også perfekt egnede til præsentationsvinduer.
Fleksibel anvendelse
LED-strimler kan let forkortes og om nødvendigt forlænges til en vis grad. Dette betyder, at den mekaniske justering af LED-strimlerne til det objekt, der skal belyses, er hurtig og let.
Retningslys
I modsætning til pærer, der udsender deres lys sfærisk, udsender lysdioder deres lys specifikt i en retning. På grund af den medfølgende lysemission i en retning opnås effektiv baggrunds- eller objektbelysning.
Forskellige farver
Ud over de enkeltfarvede LED-strimler er der også RGB LED-strimler, der også kan producere blandede farver op til hvidt lys ved hjælp af de tre primærfarver rød, grøn og blå. Dette gør det muligt at justere eller ændre lysfarven individuelt.
Nem montering
De fleste LED-strimler er udstyret med en dobbeltsidet klæbebånd på bagsiden. Efter fjernelse af beskyttelsesfilmen kan LED-strimlen ganske enkelt sættes fast på installationsstedet. Dette betyder, at det f.eks. Også kan installeres på bagsiden af et tv-apparat.
Hvilke kriterier skal overvejes, når du vælger?
Placeringen er afgørende
Når det gælder det rigtige valg af en passende lysstrimmel, skal du være klar over, hvor lysstrimlen skal installeres.
Da LED'er er robuste mod kulde, bruges ofte LED-strimler udendørs.
For at beskytte lysdioderne, lederbanerne og kontaktpunkterne effektivt mod de ekstreme vejrforhold anvendes LED-lysstrimler indkapslet med gennemsigtig silikone udendørs.
Potte lysstrimler bruges udendørs.
Som regel kræves en sådan beskyttelsesbelægning med silikone ikke indendørs. Den eneste undtagelse: Hvis LED-lysstrimlerne er installeret i fugtige områder, såsom i badeværelset, skal de anvendte lysstrimler beskyttes mod fugt og sprøjtvand.
Hvor god beskyttelsen er kan ses fra IP-beskyttelsesklassen for de respektive produkter. Det første ciffer betyder beskyttelse mod fremmedlegemer og kontakt, og det andet ciffer betegner beskyttelse mod vand og fugt.
I det umiddelbare område af bruser eller badekar skal lysstrimler have beskyttelsesklasse IP67. Dette beskytter dem mod midlertidig nedsænkning.
I området over bruser eller badekar op til 2,25 m højde skal lysstrimlerne have mindst beskyttelsesklasse IP65. Produkter med denne beskyttelsesklasse er beskyttet mod vandstråler.
Hvis der er fastgjort lysstrimler i en 60 cm bred strimmel omkring bruser eller badekar, skal lysstrimlerne stadig have mindst beskyttelsesklasse IP44.
Stiv eller fleksibel
Stive LED-lysstrimler er ideelle til udstillingsvinduer.
LED-lysstrimler fås i stive eller fleksible versioner.
I den stive version er SMD-LED'erne monteret på et stabilt materiale, som også delvist bruges til kredsløbskort.
Båndene er udstyret med plug-in- eller loddetilslutninger eller åbne forbindelsesledninger og kan om nødvendigt forkortes til den krævede længde.
Selvfølgelig kan flere stive lysstrimler også forbindes i serie.
Stive LED-strimler bruges fortrinsvis i kombination med LED-aluminiumsprofiler. Dette resulterer i effektiv belysning, der også ser godt ud og ofte bruges til f.eks. At belyse udstillingsvinduer.
Fleksible LED-lysstrimler bruges til enkel og hurtig installation af indirekte belysning.
Takket være det smidige underlagsmateriale kan fleksible lysstrimler også let fastgøres til buede overflader, såsom bagvæggen på et fjernsyn.
Sakse er tilstrækkelig til at afkorte strimlerne, og strimlerne kan også forlænges i et vist omfang, hvis det er nødvendigt.
Den tynde film kan også sidde fast på buede overflader.
Monokrom eller farverig
Et andet vigtigt valgkriterium er den lysfarve, hvor LED-lysbåndet skal lyse.
LED-lysstrimler fås i en lang række farver.
Monokrome lysstrimler:
Mens du med rød, grøn, blå, gul og alle de andre farver har du en klar idé om, hvordan lysresultatet vil se ud senere, ser farverne varm hvid, neutral hvid, kold hvid eller dagslys hvid ikke så konkret ud.
I princippet beskriver disse udtryk intet andet end farvetemperaturen eller farven på det hvide lys.
Alle lyskilder under 3300 Kelvin omtales som varm hvid. Disse gulaktige / røde lyskilder forekommer hyggelige og behagelige og er velegnede til køkkener, stuer og soveværelser.
Lyskilder mellem 3300 og 5300 Kelvin er markeret som neutral hvid. Disse lyskilder er ideelle til kontorer.
Med lyskilder over 5300 Kelvin taler man om dagslys hvidt lys. Disse temmelig blåfarvede lyskilder bruges ofte i industrien. Værdier over 6000 Kelvin opfattes dog ofte som meget "kolde". Derfor taler man her om kølige hvide lys. Arkitekter og fotografer foretrækker at bruge lyskilder med 8000 Kelvin.
Kelvin-skalaen med den angivne lysfarve.
RGB lysstrimler kan producere en række farver.
RGB lysstrimler
Med RGB LED-lysstrimler kommer en farverig række farver ind i belysningen.
I stedet for lysdioder i én farve er RGB-LED'er monteret på disse lysstrimler. Disse RGB LED'er har hver en rød, en grøn og en blå LED integreret i et hus.
Afhængigt af kombinationen og lysstyrken, hvorpå de blå, grønne eller røde LED'er styres via den controller, der hører til lysstrimlen, udsender RGB LED-strimlen en lang række farver.
Ud over RGB-LED'er har nogle RGB LED-lysstrimler også hvide LED'er installeret, hvilket gør genereringen af hvidt lys via RGB-LED'erne overflødigt. Disse lette bånd kaldes derefter RGBW lysbånd.
Hvordan installeres LED-lysstrimler?
Før en lysstrimmel kan installeres, skal den forkortes til den ønskede størrelse. Fleksible lysstrimler kan let klippes med en saks. Det er bedst at bruge en PUK-sav til stive lysstrimler.
Vigtigt!
I nogle tilfælde er to eller tre LED'er i LED-lysstrimlerne elektrisk forbundet i serie og forsynet med en seriemodstand.
Disse komponenter arrangeret i grupper må selvfølgelig ikke adskilles mekanisk.
I dette tilfælde lyser LED'erne i denne gruppe ikke længere.
Af denne grund er adskillelsespunkterne mellem de enkelte LED-grupper tydeligt markeret på lysstrimlerne.
Adskillelsespunkterne med lodningspunkterne er tydeligt markeret.
Hvis det er nødvendigt at udvide LED-lysstrimlen, skal det sikres, at max. den tilladte strøm på lysstrimlen ikke overskrides. Hvis du er i tvivl, skal lange lysstrimler planlægges og installeres, så strømmen føres ind i midten, og strømmen er således delt mellem de to tråde til højre og venstre.
Installation af lysstrimler er relativt enkel. I tilfælde af skjult installation bag lette strimler limes strimlerne simpelthen på. Til dette formål fjernes beskyttelsesfilmen på det dobbeltsidede klæbebånd på bagsiden af lysstrimlen, og lysstrimlen limes på.
Vores praktiske tip: fastgørelse af lysstrimler
Da det dobbeltsidede klæbebånd har en meget høj klæbekraft på bagsiden, skal den korrekte klæbeposition tages med det samme. Det er meget vanskeligt at fjerne og derefter klæbe igen.
Hvis LED-lysstrimlerne er synlige senere, anbefales det at bruge passende aluminiumsprofiler med dæksler. Ud over det attraktive udseende sikrer aluminiumsprofilerne også god afkøling af LED-lysstrimler.
Hvordan er LED-lysstrimler tilsluttet?
I de fleste tilfælde har enfarvet LED lysstrimler en topolet forbindelse (plus og minus) og betjenes normalt via en strømforsyningsenhed.
Driftsspændingerne for de fleste LED-lysstrimler er 12 V eller 24 V. Ved design af strømforsyningen skal det udover driftsspændingen også sikres, at strømmen på den tilsluttede lysstrimmel ikke overskrider den maksimale strøm i strømforsyningen, eller at strømforsyningen har en strømreserve på ca. 30 % at have.
For LED-lysstrimler i én farve var to tilslutningskabler tilstrækkelige.
Vores praktiske tip:
Ved at reducere driftsspændingen lyser lysdioderne på lysstrimlerne ikke længere lige så lyst. I praksis kan LED-lysstrimler også dæmpes om nødvendigt.
Som et alternativ til 12 V- eller 24 V-lysstrimler er der stadig batteridrevne modeller, der fungerer med 4,5 V eller 6 V, og lysstrimler med USB-forbindelse, der har en forsyningsspænding på 5 V.
Ud over LED-lysstrimler med en fast driftsspænding er der også LED-strimler, der skal betjenes med konstant strøm. I dette tilfælde kræves særlige forkoblinger (konstante strømkilder).
For at et RGB-LED lysbånd skal skinne i de bedste farver, er det nødvendigt, at de røde, grønne og blå lysdioder på RGB-LED-chips kontrolleres.
Dette kræver en særlig forkobling eller en LED-driver.
Nogle af disse forkoblinger inkluderer også en fjernbetjeningsmodtager, så den ønskede lysfarve nemt kan indstilles fra sofaen.
Da ikke enhver ballast passer til alle lette bånd, tilbyder mange producenter imidlertid komplette sæt, der indeholder alle de nødvendige komponenter og er også perfekt koordinerede.
Hvad er lysdioder?
Vi møder nu lysdioder overalt: uanset om trafiklys, fjernsyn eller belysning i private og forretningsrum. På grund af deres lange levetid, deres lille størrelse og de forskellige former og farvespektre har lysdioder sejret over lyspærer, halogen og energibesparende lamper på kort tid. Der er et helt stykke teknologi bag hver LED, som vi kort forklarer i vores guide. Find ud af mere nu
KONKLUSION
LED-lysstrimler muliggør individuel belysningsdesign af en meget speciel art. Arbejdet med køb og installation er stadig meget begrænset. På den anden side er der ingen grænser for de mange store lyseffekter, der ser ud til at opstå naturligt med de smarte lyskilder.
Enhver, der kigger nærmere på emnet og har skabt den første imponerende oprettelse af lys, vil meget hurtigt finde andre geniale muligheder for individuel brug af LED-lysstrimler.