Rådgiver
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Interessante fakta om lysstofrør
Hvad er lysstofrør?
Hvilke lysstofrør er der?
Hvad skal du være opmærksom på, når du køber lysstofrør?
Energibesparende lamper: Lysstofrørets kompakte form
Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om lysstofrør
Konklusion: Sådan finder du passende lysstofrør
Hvad er lysstofrør?
Fluorescerende rør fås i stang- og ringform og hører til gruppen af lamper. Konventionelle lysstofrør har været anvendt i store kommercielle og offentlige bygninger i årtier. De kræver en speciel version, fungerer via gasemissioner og betjenes med en ballast. Energibesparende lamper kaldes såkaldte kompakte lysstofrør. Disse fås i en mindre version og med en adapter til basen og bruges i stigende grad i private husholdninger. Fluorescerende rør er også kendt som neonrør, men er nu tilgængelige i koldhvid, varm hvid, neutral hvid og dagslys hvid i modsætning til det tidligere orange lys.
Hvilke lysstofrør er der?
Stangform
Fluorescerende rør fås i stangform. Længde på lysbjælker varierer, ligesom lysfarve og farvekode, ydeevne, energieffektivitet og levetid for den respektive model gør.
Ringform
Fluorescerende rør i form af en ring er mindre almindelige end lysstænger og fås med forskellige diametre. Ringrør varierer også i ydelse, lys farve, farvekodning, energieffektivitet og levetid.
Kompakte lysstofrør
Bedre kendt under udtrykket "energibesparende lampe" bruges kompakte lysstofrør i private husholdninger og i mindre rum. Driftsformen er imidlertid den samme som for konventionelle lysstofrør.
Hvad skal du være opmærksom på, når du køber lysstofrør?
Egnet form og størrelse
- Stavform
- Ringform
- Kompakt lysstofrør (energibesparende lampe)
Basistyper
- 2xGX13
- G10q
- G13
- G5
Ydeevne & holdbarhed
- 4-80 W.
- Minimum 8.000 timer
- Skiftestyrke skal svare til levetiden
- Energieffektiv
Let farve & farvekodning
- Koldhvid
- Varmhvid
- Neutralhvid
- Dagslys hvid
Funktioner
- Kan dæmpes
Vores praktiske tip
Fluorescerende rør har generelt en lang levetid. For at sikre og øge dette tilrådes det imidlertid at bruge lysstofrørene, uanset hvor der er behov for permanent belysning. På grund af deres omfattende belysning er lysstofrør især velegnede i store kontorer, haller eller andre kommercielle driftsområder. Hyppig til- og frakobling har en negativ indvirkning på levetiden for dette lysforhold: Varmefolien opløses langsomt på grund af hyppig antændelse, hvilket i sidste ende fører til en defekt.
Energibesparende lamper: Lysstofrørets kompakte form
Hvad der kaldes en energibesparende lampe er dybest set videreudviklingen af det konventionelle lysstofrør i en kompakt form. Disse er buede og forsynet med en base, og ballasten er allerede installeret i kompakte lysstofrør. I modsætning til traditionelle lysstofrør er disse mere egnede til stuer og mindre anvendelsesområder på grund af deres målrettede belysning. Mens konceptet med lysrør blev udviklet for over 150 år siden, og masseproduktion af lysstofrøret begyndte i 1938, har energibesparende lamper først været tilgængelige siden 1980'erne. Siden produktionen af konventionelle glødelamper stoppede i 2012, er energibesparende lamper blevet almindelige lamper til privat brug sammen med halogenlamper og moderne LED-lamper.
Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om lysstofrør
Hvordan fungerer lysstofrør?
Fluorescerende rør fyldes med kviksølv og argon og fungerer via gasudladning. Antændelse opstår, når gas tilføres strøm med to elektroder. Dette øger elektroderne op til 2.000°C. opvarmet. På grund af de høje temperaturer fordamper kviksølvet i røret, og elektroderne udsender elektroner. Røret er lavet til at gløde af kviksølvatomer, der kolliderer med de fritflydende elektroner.
Hvad er fordele og ulemper ved lysstofrør?
De største fordele ved lysstofrør er deres energieffektivitet og holdbarhed. Den største ulempe er det kviksølv, det indeholder, en nervegift, der er dødelig fra en mængde på 150 mg. Når et fluorescerende rør brydes, frigives ca. 10 mg kviksølv, en mængde, der allerede er sundhedsfarlig. For at forhindre dette behandles mange modeller i en uknuselig plastramme. En anden ulempe ved lamper med gasudladning er deres dårlige lyskvalitet og deres stærkere elektriske felt, som kan mærkes hos nogle mennesker i form af hovedpine. En anden ulempe er lysstofrørens følsomhed med hensyn til hyppig til- og frakobling.
Hvordan finder jeg ud af, hvilken basestørrelse jeg har brug for?
For at finde ud af den rigtige stikkontaktstørrelse kan du blot måle pin-afstanden. Almindelige basisstørrelser for lysstofrør er ca. G5 (5 mm) og G13 (13 mm). Almindelige lampetyper som T4 og T5 kræver G5-baser, lampetyper som T8 og T12 kræver dog G13-baser. Følgende stikkontaktstørrelser er tilgængelige i Conrad online shop: 2xGX13, G10q, G13 og G5.
Til hvilke anvendelsesområder er lysstofrør egnede, og hvilke er ikke? Fordi lysstofrør i kontinuerlig drift er energieffektive og overbeviser med holdbarhed. Hyppig til- og frakobling beskadiger imidlertid lysstofrøret og reducerer levetiden enormt.
Konklusion: Sådan finder du passende lysstofrør
For at vælge den rigtige model, når du køber et lysstofrør, kan en detaljeret sammenligning være nyttig. I Conrad online shop finder du muligheden for at sammenligne et lysstofrør med et andet under hvert produkt. Ud over den rigtige form og størrelse på lysstofrøret, skal du være opmærksom på andre vigtige parametre, såsom den rigtige basetype, det ønskede output, energieffektivitetsklasser, lysfarve og levetid for at vælge den rigtige model til dine belysningskrav. Med lysstofrør i energieffektivitetsklasse A sparer du meget elektricitet, især under kontinuerlig drift. Lysfarven skal tilpasses omstændighederne, dagslys hvid for eksempel fremmer koncentration, mens varm hvid har en beroligende virkning. Sørg også for, at skiftestabiliteten svarer til den specificerede levetid. Hvis lysstofrøret skal modstå hyppig til- og frakobling, skal værdien af koblingsstyrken være væsentligt højere end levetiden. Hvis du vil udskifte en konventionel glødelampe med en energibesparende lampe, skal du sørge for, at strømmen svarer. 40 W svarer til 9 W for en energibesparende lampe, for 60 W har du brug for en energibesparende lampe med 11 W. Konversionstabeller er tilgængelige på Internettet. I Conrad online shop finder du et stort udvalg af lysstofrør fra producenterne OSRAM, Heitronic, TOOLCRAFT eller Paulmann, Philips og SLV.