Rådgiver
Hos Conrad finder du mikrokontakter med mange skiftestillinger og aktuatorer. Altid en passende løsning ✓ Skarp rabat til projektanvendelser ✓
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Værd at vide til mikroafbrydere
Hvad er mikrokontakt?
Test funktionen af en mikrokontakt
Egenskaber for en mikroomskifter og købekriterier
Hvad er mikrokontakt?
Mikrokontakt, også kendt som " Miniature-hopknapper", er små koblingselementer, der kan finde plads i mange elektriske apparater og tilbygningsdele. De anvendes til at tilkoble strøm mellem to flodkredse ved mekanisk belastning eller til- eller frakoble elektriske forbrugere bag kontakten. Således befinder mikrokontakten sig eksempelvis under knapperne på en computermus, i dørlåse eller i en mobil døråbner på en bil. De anvendes ofte til at sikre, at en dør er lukket eller låst. ist. Objektet trykker mod kontaktens betjeningselement og lukker eller åbner dermed en kontakt i en strømkreds.
Mikrokobleres vigtigste kendetegn er deres evne til at koble strøm ved minimal fysisk påvirkning. Derfor er mikrokontakten perfekt til koblinger, som skal udløses med en finger. Men de kan også anvendes til måling af lave tryk. En mikrokontakt kan f.eks. måle, om et system forsynes korrekt med luft- eller gasstrøm.
Hvis en mikrokontakt skifter sin omskiftertilstand, bliver det tydeligt via haptisk feedback og via en karakteristisk klikker. Mikrokontakt kan monteres på alle overflader. werden. De kan både loddes på printkort eller fastgøres ved hjælp af en skruemekanisme.
Mikrokontakt er en billig løsning til kobling af elektriske komponenter og kan klare op til 20 millioner tænd-/slukcyklusser. Det gør mikrokontakt egnet til industrielle anvendelser og i biler, da der kræves en lang levetid på disse områder.
Test funktionen af en mikrokontakt
De fleste mikrokontakter er fjederkontakt. Det vil sige, at når betjeningselementet er aktiveret, trækker en fjederanordning det tilbage til sin oprindelige position. Så længe kontakten aktiveres, bevæger en fladfjeder kontakterne i kontakten, så kontakten indtager den rå koblingstilstand i denne periode. En mikrokontakt har tre forbindelsespunkter hertil, som er beskrevet ved en kombination af store bogstaver.
- C står for fælles
- N/O til Normally Open
- N/C til Normally Closed
På Common Terminal (C-terminal) er der strøm. Om en gammel mikrokontakt er udtjent, kan du nemt teste med et multimeter. Forudsat at du hertil har fjernet mikrokontakten fra sin egentlige strømkreds professionelt og sikkert, skal du ved terminalerne C og N/C sætte multimeteret på, mens armarmen forbinder sig i hvilestilling. Hvis der er strøm, bevæger du armen og tester terminalerne C og N/O.
Egenskaber for en mikroomskifter og købekriterier
Mikrokontakter kan udstyres med forskellige betjeningselementer. De mest almindelige er at finde modeller med en trykknap eller med et håndgreb. Men der findes f.eks. også såkaldte rulle-betjenere, som afbryder fra det øjeblik, hvor den brugte rulle har spolet en foruddefineret vejstrækning.
Mikrokontakt kan monteres på mange forskellige måder. På den måde er der modeller til loddemontering på et lederprintkort, til montering via en skruemekanisme eller til isætning på et breadboard.
Et vigtigt købekriterium for en mikrokontakt er den maksimale koblingsstrøm og koblingsspændingen. Angivelsen 250 V/AC 10(4) A siger, at en kontakt ved en driftsspænding på maksimalt 250 VAC kan betjene en ohmsk belastning på maks. 10 ampere og en induktiv belastning på maks. 4 ampere. De skal derfor sikre, at forbrugerne ikke overskrider disse grænser efter kontakten.
Værdien for aktiveringskraften viser, hvor meget fysisk kraftanvendelse i Newton der er nødvendig for at udløse kontakten og dermed ændre koblingstilstanden. Den frigivne kraft siger, hvor meget kraft der frigives, når kontakten slippes igen.
Arten af kontaktmateriale, der skal vælges, afhænger i det væsentlige af mikrokontaktens ønskede levetid. Du kan vælge mellem materialerne guld, sølv, messing og nikkel samt diverse legeringer.
Den maksimale skiftefrekvens giver information om, hvor ofte en kontakt maksimalt kan aktiveres pr. minut i minuttet. werden kann. Aktivering omfatter en hel cyklus fra aktivering til tilbagevenden til betjeningselementets hvileperiode. Dette angives i " koblingsspil pr. minut".
Betegnelser som tænd/(sluk) eller tænd/(tænd) angiver koblingsegenskaberne for en præmonteret mikroafbryder. Den første angivelse bestemmer reaktion i hvilestilling, og den anden angivelse i parentes bestemmer reaktion ved aktivering af kontakt.
Hvis der er tale om en mikrokontakt med betegnelsen til/(fra), er kontakten i hvilestilling lukket. Ved aktivering af kontakten afbrydes kontakten. Kontakten er en "åbner".
Ved en mikrokontakt med betegnelsen fra/(til) er kontakten i hvilestilling åben. Først ved tryk på kontakten lukkes kontakten, og en strømstrøm muliggøres. Kontakten er et »lukkemekanisme«.
En kontakt med betegnelsen til/(tænd) lukker i begge koblingstilstande en kontakt og anvendes til skiftevis at forsyne to forskellige koblingsveje med strøm. En af de to terminaler N/O og N/C forsynes altid med strøm. Kontakten er en »omskifter«.
En mikrokontakt kan kombinere flere betjeningselementer. På den måde kan en mikrokontakt med kontaktfunktionen have ca. to betjeningshåndtag, som skal betjenes samtidigt, for at en kontaktmulighed kan lukkes kontinuerligt. Mikrokontakten har to separate kontakter, der kan kobles med to forskellige betjeningselementer.
Mikrokontaktens skiftefunktion angiver sin kontaktart. Principielt skelnes der mellem brydere og lukkeanordninger. Åbner afbryder kredsløbet, når den åbnes, forbinder altså som standard C-terminalen med N/O-terminalen. Kontakt etableres, så længe kontakten er placeret i sin hvileperiode. Derfor kaldes denne type kontakt også kontakt i standby-tilfælde.
En sluttekontakt lukker derimod først kredsløbet, når den er aktiveret. I sin hvilefage forbinder han C-terminalen med N/C-terminalen. Da afbryderen først aktiveres i N/O-terminalen, når den aktiveres, kaldes en sluttekontakt også arbejdskontakt.
En veksler lukker alt efter koblingstilstand kontakten med enten N/C eller N/O-terminalen, men forsyner som udgangspunkt altid en af de to afgreninger med strøm.
Levetiden angiver det mindste antal tænd-/slukcyklusser inden for de specifikke værdier. Den er afhængig af en række faktorer, herunder
- Højde af koblingsstrøm og koblingsspænding
- Belastningsart (f.eks. ohmsk, induktiv, kapacitiv eller lampebelastning)
- Valg af materialer til betjeningselement og aktuator
- Aktiveringstype og -hastighed
- Skiftefrekvens (i koblingscyklusser pr. minut)
- Fremløb og efterløb
- Miljøfaktorer som klima eller forurenende gasser i miljøet
Der skelnes desuden mellem mekanisk og elektrisk levetid. Den mekaniske levetid angiver, hvor ofte en kontakt kan aktiveres uden elektrisk belastning. Den elektriske levetid angiver levetiden for kontakten under nominel spænding, nominel strøm og modstandsbelastning ved 23 °C omgivelsestemperatur.
Den minimale og maksimale temperaturgrænse definerer den øvre og nedre grænse for omgivelsestemperaturen , hvor kontakten kan tages i brug korrekt. De fleste mikrokontakter kan anvendes langt under fryse- og langt over vandkogepunktet.
Valget af kabinetmateriale bidrager til robusthed og dermed til mikrokontaktens levetid. De fleste mikrokontakter leveres med fiberglaskabinetter. Eksempelvis er gummi meget stød- og vibrationssikker og kan derfor ofte vælges til krævende driftsbetingelser.