Rådgiver
Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.
Interessante fakta om solcellemoduler
Hvad er solcellemoduler?
Hvordan er solcellemoduler konstrueret?
Hvilke solcellemoduler er tilgængelige fra Conrad?
Hvem bruger solcellemoduler?
FAQ - ofte stillede spørgsmål om solcellemoduler
Hvad er solcellemoduler?
Solmoduler er komponenter i solsystemer og omdanner energistrålingen fra sollys til elektrisk energi. Til dette bruges fotoelektriske effekter i kemiske elementer eller forbindelser.
Et solcellemodul består af solceller, der er forbundet i serie eller parallelt. De anvendte materialer i solcellerne fungerer med den såkaldte interne fotoelektriske effekt.
Den fotoelektriske virkning beskriver - generelt - at metalplader udsender elektroner, når de udsættes for lys. Intensiteten af elektronstrømmen er direkte proportional med lysintensiteten. De teoretiske modeller herfor går blandt andet tilbage til Max Planck og Albert Einstein.
Den fotovoltaiske virkning er en slags intern fotoelektrisk effekt. Opladningspar adskilles af indflydelsen fra det indfaldende lys og passerer ind i bestemte zoner i en halvleder. Denne bevægelse skaber en strøm, lysstrømmen, som kan tappes ved forbindelserne på det anvendte halvledermateriale.
Hvordan er solcellemoduler konstrueret?
- Sikkerhedsglasrute: sikrer på den solvendte side blandt andet beskyttelse mod vejr og forurening
- Gennemsigtig plastlag: holder solcellerne. Ethylenvinylacetat (EVA) eller silikongummi anvendes som materiale.
- Elektrisk forbindelse af de enkelte solceller til hinanden ved hjælp af loddetropper
- Ryg i vejrbestandig plast som beskyttelse med folier af polyvinylfluorid eller polyester
- Hele konstruktionen er omgivet af en ramme - af hensyn til vægtbesparelse lavet af aluminiumsprofil. Det beskytter glasruden under transport, håndtering og montering. Det tjener også til at styrke strukturen i solenettet.
- En koblingsboks er installeret til at udtrække den elektriske energi, ofte med tilslutningskabler og stik. Frihjul eller bypass-dioder sikrer (afhængigt af ledningen i solcellemodulerne), at moduler, der ikke er oplyst, "springes" elektrisk.
- Hver solcelle har et individuelt, uforanderligt serienummer på rammen eller på de indlejrede solceller.
De enkelte elementer samles i en proces, der ligner laminering.
Solmoduler fås som fleksible og stive versioner, der multiplicerer deres anvendelsesområde. Stive solcellemoduler består normalt af siliciumbaserede solceller. Modulet beskytter mekanisk solcellerne fra miljøpåvirkninger. Husmaterialet er velegnet til permanent udendørs brug. Der er vedligeholdelsesfrie, selvrensende moduler, der også er modstandsdygtige over for saltvand. Fleksible moduler består af monokrystallinske celler mellem gennemsigtige plastplader.
Solmoduler udsender altid direkte spænding (DC). Elektriske egenskaber er:
- Tomgangsspænding
- Kortslutningsstrøm
- Spænding, strøm og effekt i bedst mulig driftsforhold
- Temperaturkoefficient (TK) til effektændring, spænding i åbent kredsløb og kortslutningsstrømændring
- effektiviteten og blændeeffektiviteten (baseret på åbningens bredde på modulet)
- maksimal systemspænding
Hvilke solcellemoduler er tilgængelige fra Conrad?
I vores online shop differentieres solcellemoduler i henhold til forskellige tekniske aspekter:
Kategori
Tyndfilm solmodul
Fordelene er lave produktionsomkostninger og kortere tilbagebetalingstider. Disse moduler er interessante for investorer med større områder.
Monokrystallint solcellemodul
De er komplekse at fremstille, men ekstremt effektive på grund af det høje siliciumindhold. På grund af deres høje effektivitet er de især velegnede til små tagområder.
Polykrystallint solcellemodul
De har en lavere effektivitet end for eksempel monokrystallinske moduler. Ren silicium bruges mindre ofte. Disse moduler kan bruges godt på store områder. Denne type solcellemodul bruges i øjeblikket hyppigst over hele verden
Nominel spænding
Moduler med 3, 6, 12 og 24 volt jævnspænding er tilgængelige.
Effekt
De solcellemoduler, vi tilbyder, har output fra 0,75 til 160 Wp.
"Watt peak" (fra den engelske peak = "peak") er almindelig inden for fotovoltaik, men ikke et standardiseret navn på den elektriske effekt (enhed: watt). Multipler såsom kilowatt peak (kWp) og megawatt peak (MwP) er også almindelige. Denne såkaldte enhed bruges til at sammenligne forskellige solceller og solcellemoduler under standardiserede testbetingelser med følgende parametre:
- Celle temperatur: 25 grader Celsius
- Bestråling: 1.000 watt pr. Kvadratmeter (W / m²)
- Sollys-spektrum: 1,5 (for eksempel den højeste sol i Karlsruhe)
Hvem bruger solcellemoduler?
Uanset hvor der er overflader til rådighed til solstråling, kan solcellemoduler bruges til at supplere eller udskifte den konventionelle strømforsyning. Campere, sejlere, modelbyggere, haveentusiaster og mobile værksteder hører også til målgrupperne for brug af solcellemoduler.
FAQ - ofte stillede spørgsmål om solcellemoduler
Hvilke sikkerheds- og betjeningsvejledninger skal overholdes?
Omfattende betjeningsvejledning er vedlagt de enkelte komponenter i små solsystemer. Vær opmærksom på dette omhyggeligt, inden du starter installationen. Vær særlig opmærksom på mulige bøjningsradier og undgåelse af vibrationer. Når du tilslutter moduler, skal du sørge for, at polariteten er korrekt.
Solmoduler er designet til at generere solenergi året rundt. For at gøre dette skal du indrette solmodulet mod syd uden at skygge.
Fugt er den største fjende i det indre af solcellemodulerne. Ved transport, montering og fastgørelse skal du sørge for, at de ydre beskyttelseselementer ikke er beskadiget.
Hvad er levetiden for solcellemoduler?
Levetiden gives op til 25 år. Den oprindelige effektivitet falder med ca. 10 procent efter 20 år og med op til 13 procent efter 25 år. Krystallinske solceller kan forventes at vare op til 30 år.
Hvad skal man overveje, når man bortskaffer solcellemoduler?
Materialet i et fotovoltaisk modul kan genanvendes op til 95 procent i specialiserede virksomheder. Bortskaffelse af elektroniske komponenter som husholdningsaffald er forbudt. Brug kommunernes offentlige indsamlingssteder.
Vores praktiske tip
Bor ikke yderligere huller på dit solmodul for ikke at forringe beskyttelsen mod vejret. Efter haglstorm skal du kontrollere modulernes sikkerhedsglas.
Inden du installerer et solsystem, skal du overveje at foretage de nødvendige ændringer i din forsikringsdækning. Der er nu såkaldte al-risk forsikringer til dette. Disse dækker skader forårsaget af naturkræfter, kortslutninger, designfejl, driftsfejl, tyveri, hærværk, reparationsarbejde og endda tab af indtægter på grund af mangler.
Beregn solsystemet korrekt»Test vores solsystemregnemaskine for 12 V ø fotovoltaiske systemer nu