Rådgiver
Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.
Videnværdi til støjfilter
Was elektromagnetiske forstyrrelser?
Foranstaltninger mod strålingsforstyrrelser
Hvilke støjfiltre findes der?
Købekriterier – det er det, det drejer sig om
Vores praxistipp: Et netfilter pr. strømtilslutning
FAQ – ofte stillede spørgsmål om støjdæmpningsfiltre
Was elektromagnetiske forstyrrelser?
Vi er hele tiden omgivet af elektromagnetiske bølger. Radio-/tv-stationer, mobilnet eller WLAN-netværket i hjemmet udsender energi på forskellige frekvenser. Og det er det, man ønsker. Alle disse bølger er bærere af oplysninger, som vi har adgang til med de passende enheder som radio, tv, smartphone eller PC - for blot at nævne nogle få.
Støjfilter til montering på en printplade.
Der er også elektromagnetiske bølger, som i væsentlig grad kan forstyrre den ønskede modtagelse og behandling af informationer og skabe støj. Har du hørt en knast i radioen, når du trykker på en lyskontakt? "Knurrte" noget i hi-fi-forstærkeren, når du taler i telefon med din fastnettelefon? Switch-mode-strømforsyninger arbejder også med højere frekvenser og afgiver derved deres frekvens. Enhver pc har en taktgiver til processoren, der udsender forstyrrende signaler. Tilsvarende kan en 230 V-strømforsyning i hjemmet "sprede" uønskede høje frekvenser til støjkilder.
Alt dette bør normalt ikke ske, for til undertrykkelse af uønskede støjgener anvendes hjælpemidler: Støjdæmpningsfilter. Så forskellige muligheder for indtrængning af støjsignaler er, lige så forskellige er også opbygning og elektrisk udførelse af disse filtre.
Foranstaltninger mod strålingsforstyrrelser
For at reducere radiostøj er der forskellige muligheder:
Forstyrrelser af radiotypen kan allerede reduceres ved kilden, for eksempel ved seriemodstande, kondensatorer og/eller drosselspoler (spoler). Sådanne støjdæmpningsanordninger skal være placeret så tæt som muligt på støjkilden, at tilledningerne ikke har nogen indvirkning på antennen.
Derudover er der mulighed for afskærmning af støjkilden, f.eks. ved hjælp af metalhus med høj frekvenstæthed.
Filtrering af tilledninger til og fra støjkilden er for eksempel mulig med gennemførelseskondensatorer.
En anden løsning er galvanisk adskillelse af signalkilde og signalmodtager.
De elektriske komponenter, der kan løse denne opgave, er støjdæmpningsfiltre. Der findes forskellige konstruktioner med forskellige elementer.
Indbygge-støjfilter med IEC-tilslutning og kontakt.
Hvilke støjfiltre findes der?
Støjdæmpningsfilter (generelt)
Det er induktiviteter eller kapaciteter, der for eksempel er monteret direkte på motorer med kollektorbørster (stangstøvsugere) eller i tilslutningsboksen på større elektromotorer for at undertrykke de forstyrrelser, der udgår fra sådanne maskiner.
Afhængigt af anvendelsesområdet er disse filtre konstrueret med specielle tekniske data og designet til at kunne modstå visse påvirkninger udefra.
Radio-støjfilter mod ledningsførte støjemissioner.
Radio-støjfilter
Hovedopgaven for radiostøjdæmpningsfilteret er at støjdæmpning af strømforsyninger og elektroniske apparater på netsiden. Disse filtre undertrykker frekvenser i strømnettet, der ligger over 63 Hz. De installeres overvejende på bæreskinner direkte i hustilslutningskasser. De styrer alt efter behov høje strømme op til 16 ampere.
Specielt til fjernelse af højfrekvente forstyrrelser i koaksialkabler anvendes de såkaldte kapacitive koblingsfiltre. Disse filtre, der kun indeholder to kondensatorer, kan nemt forbindes mellem forbrugeren og antennebøsning som "kapacitetsskabende kobler" og er velegnede til at undertrykke frekvenser over 1 GHz, så analog og digital radio- og tv-modtagelse fortsat er mulig uden problemer.
Til brug i støjdæmpningsfiltre inddeles kondensatorerne i to klasser: X-kondensatorer og Y-kondensatorer. Ved X-støjfiltre er kondensatorer forbundet mellem faser eller fase og neutralleder. Klasse Y-suppression-kondensatorer bruges til at bygge bro over basisisolering for at undgå farer i omgivelserne i tilfælde af kortslutning.
Radiostøjdæmpningskondensatorer tilbydes som enkeltkomponenter og komplet som flertilslutnings-komponent.
Netfilter
Disse filtre holder forstyrrelser fra lavspændingsnettet (230 volt) ved strømforsynings-tilslutningen på en enhed. Samtidig forhindrer det, at mulige støjfrekvenser fra det tilsluttede apparat kommer tilbage i lavspændingsnettet via stikkontakten. De er for det meste monteret i tilslutningsstik og afstemt til apparaternes effektforbrug. Problemet - ikke kun ved medicinske apparater - er den såkaldte afledningsstrøm, der opstår ved, at beskyttelseskapaciteten er forbundet med beskyttelseslederen. I moderne filtre er den ved tekniske foranstaltninger så lav, at den opfylder kravene i internationale standarder (UL/IEC).
Mange netfilter består af et IEC-stik med integreret elektronik (drosler og kondensatorer). Nogle udførelser har også tænd/sluk og sikringer. Netfilter fås også til printkortmontering.
Net-støjfilter er for eksempel monteret i strømskinner og somme tider kombineret med en overspændingsbeskyttelse.
NF-støjfilter
Lavfrekvens-støjfilter tilbageholder interferens i NF-komponenter, for eksempel i audio-anlæg på personbiler eller mellem komponenter i hjemme-Hi-Fi -anlægget. Forstyrrelser opstår der ofte på grund af forskellige jordpotentialer i radio og forstærker eller på grund af stråling fra andre bil-komponenter som generatorer eller startere. Støjdæmpningsfilter af denne type kan for eksempel være monteret med det samme i phono-ledninger. Dette realiseres med det såkaldte kappestrømfilter (engelsk: Ground Loop isolator) eller et jordfilter (Ground Breaker) til jord-afkobling. Denne adskillelse kan realiseres ved hjælp af koblings-kondensatorer eller transformatorer. Den praktiske løsning, der benyttes i sidste ende, afhænger af det ønskede frekvensforløb.
Derudover er der særlige applikationer til dataforbindelser på pc'er.
Købekriterier – det er det, det drejer sig om
Den første overvejelse bør være, om du vil forstyrre enkelte apparater eller komplekse strømkredse. Hvis det er nødvendigt at udføre installationsarbejde i lavspændingsnettet, skal du bruge hjælp fra en fagmand. Den råder over kvalificerede måleapparater til at kontrollere effektiviteten af støjdæmpningskomponenterne.
Det er nemmere at montere et enkelt netfilter. Hvis der er tilstrækkeligt spillerum i kabinettet, kan eksisterende bøsninger til koldapparater udskiftes med netfilter. Vær opmærksom på farvemærkning af tilslutningerne og deres sikre fastgørelse.
Hvis der er for lidt plads til indbygning, er det muligt at konstruere en central strømfordeler. Her kan der via en parallelkobling straks anvendes flere netfilter til en enkelt vægtilslutning. Men pas på: Ethvert netfilter er kun designet til en bestemt strømbelastning, det rækker fra 1 til 20 ampere. For at kunne gå sikkert på, skal der anvendes filtre på mindst 3 A (svarende til ca. 700 watt) hver.
Vores praxistipp: Et netfilter pr. strømtilslutning
Mange fordelerlister til netstrøm har kun et enkelt netfilter til alle stikdåser. Det kan dog have en negativ indvirkning på alle tilsluttede Hi-Fi- og TV-komponenter, da fordelerskinnen (impedans) ændrer sig hen til nettet. Så strømmer der så godt som ingen fejlstrømme længere ind i nettet, men til andre apparater, som er tilsluttet listen. Det er mere hensigtsmæssigt at forsyne hver enkelt strømtilslutning med sit eget netfilter eller at anvende en fordeler med støjdæmpning af enkelte eller i det mindste grupper.
FAQ – ofte stillede spørgsmål om støjdæmpningsfiltre
Was the påtryk "EMI-Filter"?
Forkortelsen EMI står for »ElectroMagnetic Interference«, dvs. elektromagnetiske forstyrrelser eller radiointerferens. Den elektromagnetiske kompatibilitet angiver komponentens evne til at forhindre sådanne forstyrrelser. Derfor kaldes de passive komponenter også EMC-filtre.
Kan et netfilter integreres i et selvbygget kabel?
Det er let. I stedet for en løsning med krympeslange eller sågar et isoleringsbånd, anbefaler vi køb af et netfilter med PVC-afdækning og integreret kontakt.
Er der et netfilter uden pin til beskyttelseslederen?
Nej, det er der ikke. Og det ikke kun af sikkerhedsmæssige, men også af praktiske grunde. Beskyttelseslederen er nemlig - som regel forbundet med forbrugerens metalkabinet - ubetinget nødvendig til filtrering af højfrekvente bølger. Vand- og varmeledninger i et hus eller en lejlighed (jorden) kan fungere som en enorm antenne for radiofrekvenser, og de skal derfor medtages i filtreringsfunktionen.