Udendørs: Alt om metaldetektorer
Du kan spore metalgenstande med en metaldetektor. En metaldetektor bruger det fysiske princip for elektromagnetisk induktion og dannelsen af hvirvelstrømme.
Metaldetektorens opfindelse
Metaldetektoren blev opfundet i 1881 af Alexander Graham Bell, der bl.a. også opfandt telefonen. Metaldetektorer benyttes ofte i lufthavne og ved større begivenheder, der kræver et stort sikkerhedsopbud. At gå rundt og lede efter objekter i jorden ved hjælp af en metaldetektor er også blevet en hobby, der beskæftiger mange mennesker her i Danmark. Metaldetektorer anvendes ofte på stranden, marker og endda under vand af dykkere.
De forskellige former for metaldetektorer
Der findes tre typer af metaldetektorer verden overr:
- Den simple model, som kan spore metal
- Den mere luksuriøse model, som kan genkende forskellige metaltyper
- Den avancerede model, som viser en grafisk repræsentation af objektet under jorden
De forskellige modeller fås i forskellige prisklasser. Hvilken model der passer til dig, afhænger af, om du er nybegynder eller erfaren.
Regler for hobbyfolket
Der er etableret en række regler for folk, der ønsker at undersøge jorden med en metaldetektor på hobbyniveau:
- Du skal altid søge om tilladelse fra lodsejeren.
- Hvis du vil lede et sted, der ejes af kommunen, skal du kontakte den ansvarlige person og spørge efter, hvilke lokale regler der gælder (begynd f.eks. med at kontakte kommunens tekniske forvaltning).
- Efterlad altid terrænet i den tilstand, det var i, da du startede undersøgelsen. Genopfyld alle opgravede områder og sæt alle opgravede planter tilbage.
- Forstyr aldrig arkæologiske udgravninger. Du må ej heller benytte metaldetektoren på fredede fortidsminder samt 2 meter fra fredningsgrænsen. Kontakt Kulturstyrelsen, hvis du er i tvivl.
- Gå aldrig ud i mørke. Dette er for at forhindre, at der opstår en mistanke om en mulig forbrydelse.
- Hvis du har gjort vigtige fund (kategoriseret som danefæ), skal du indrapportere fundet til de lokale museer eller Nationalmuseet. Husk, at du ikke selv må påbegynde en decideret udgravning.
- Dokumentér nøje dine fund. Dette kan være til stor hjælp for arkæologer i fremtiden. Det er en god idé at kontakte de lokale museer, så de kan guide dig ud i ønsker til eventuelle registreringer. Gør her brug af kort og GPS, så din søgning bliver systematisk.
Hvad kan du finde i jorden?
Eksempler er spænder, knapper, fingerbøl, mønter, vægte, perler, seglmærker, medaljer, smykker og legetøj m.v. Alle metalgenstande, såsom guld, sølv, bronze, tin, bly og jern fra alle aldre fra bronzealderen til nutiden, er dele af samlinger, der er værd at lede efter. Gamle mønter og smykker er populære genstande, der er i høj kurs hos "skattejægere".
Hvor skal man lede henne med en metaldetektor?
Med en metaldetektor kan du udforske og opdage genstande i næsten ethvert terræn. Strandene gemmer primært på smykker og mønter, men efter en kraftig storm kan du også være heldig at finde gamle mønter og andre objekter. Marker og enge gemmer sædvanligvis på sjældenheder fra de gamle konger og dronninger.
Middelalderlige mønter og genstande findes ofte omkring kirker, klostre, gamle pladser, gamle landsbyer og byer. Udgravninger i byens centrum er ofte et paradis for opdageren. Selv søgninger i og omkring vandløb er meget interessante. Meget er forsvundet eller smidt ud gennem årenes løb.
Velegnet udstyr
Det absolut vigtigste udstyr for en vellykket opdagelsesfærd er metaldetektoren, en god skovl, hovedtelefoner og gummistøvler/waders.
I Conrads sortiment af metaldetektorer finder du noget for alle. Specielt Garrett har mange forskellige modeller; alt fra billige metaldetektorer til nybegynderen samt de "professionelle" GTI-modeller, såsom GTI 2500 PRO:
En rigtig skattejæger har brug for en professionel metaldetektor. GTI 2500 PRO er en af de hurtigste, mest præcise og kraftfulde metaldetektorer på verdensplan! Størrelse og dybde på det fundne objekt beregnes og vises som en grafisk oval på displayet. LC-displayet viser også al information om filter og programindstillinger, model, størrelse og dybde på objektet, der undersøges. Modellen har desuden LowBat-skærm samt en automatisk jordkompensationsfilter, hvor du kan foretage en hurtigjustering ved maksimal effekt via sensorknappen. Dette er rent ud sagt kongen af metaldetektorerne!
Storsælgeeren i vores sortiment er Garret ACE 250.
Denne metaldetektor er den ideelle nybegyndermodel, idet den har en manuel justerbar diskriminator, grafisk visning af objektet i 12 segmenter, dybdeskala, 8 følsomhedsniveauer (justerbar) og mange flere muligheder.