Reducér risikoen for infektion med coronavirus via et godt indeklima
"Coronavirussen SARS-CoV-2 har vendt vores verden på hovedet. Hvad der begyndte i december 2019 i den kinesiske metropol Wuhan, har hurtigt udviklet sig til en pandemi. Flere millioner verden over er nu smittet med corona. Antallet af ikke rapporterede tilfælde vil sandsynligvis være langt højere, og det ser ikke ud til, at det stopper her. Selvom en infektion er mild i mange tilfælde, kan COVID-19 i nogle tilfælde føre til massive sundhedsmæssige problemer, eller det der er værre. Derudover klager patienter, der er kommet sig efter en alvorlig sygdomsproces, ofte over alvorlige bivirkninger, der varer i flere måneder. Eftersom der endnu ikke findes nogen effektiv vaccine, skal den videre spredning af denne infektiøse sygdom forebygges bedst muligt."
Hvordan overføres coronavirus?
Sygdommen COVID-19, også kendt som coronavirus, overføres hovedsageligt via dråber eller aerosoler. Flere undersøgelser har nu bevist, uden nogen form for tvivl, at virussen kan forblive eller overleve i nogen tid i luften samt på genstande. Alle skal derfor holde minimum 1,5 meters afstand fra andre mennesker og overholde hygiejnebestemmelser, såsom vask af hænder eller desinficering af genstande.
Desinfektion er et vigtigt element i tider med corona. Hvis du opholder dig udenfor og holder den nødvendige afstand fra andre mennesker, er risikoen for infektion relativt lav. Det er dog en lidt anden historie, når vi taler om indendørs miljøer eller offentlig transport. Chancen for infektion er her relativt høj. Derfor skal der f.eks. bæres mundbind i offentlig transport. Dette forhindrer, at der dannes en stor aerosolsky med dråber ved udånding, tale, hoste eller nysen. Eftersom ""skyen"" dvæler i lang tid i lukkede rum og spreder sig støt, er det kun et spørgsmål om tid, før andre mennesker indånder luften, og de potentielt smitsomme aerosoler overføres. Af denne grund undgår mange mennesker at opholde sig i lukkede rum med andre. Desværre er dette ikke muligt i skolen eller på kontoret. Heldigvis står det nu klart, at udbredelsen af coronavirus kan reduceres med det rigtige indeklima.
Hvordan påvirker fugt overførslen af vira?
Ifølge flere undersøgelser er fugtigheden og risikoen for infektion direkte relateret. Hvis fugtigheden er for lav eller for høj, er risikoen for infektion med vira højere. Den anbefalede værdi er 40%-60% rel. fugtighed. Hvis luftfugtigheden er lavere, forbliver vira smitsomme i længere tid på tørrede overflader og kan også svæve længere tid i luften. Det er også lettere for vira at blive hvirvlet rundt fra faste overflader. Hvis fugtigheden er over den anbefalede værdi, reduceres spredningen samt fordelingen af aerosoldråberne i luften. Dette forklarer også, hvorfor de fleste influenzavira forekommer i vintermånederne. Høj luftfugtighed udenfor og overophedet og tør luft indenfor gør det nemt for vira at sprede sig.
Hvordan påvirker temperatur virusoverførsel?
"Håbet om, at virussen ville svækkes eller endda elimineres af de høje sommertemperaturer i 2020, er desværre ikke blevet indfriet. Tværtimod. SARS-CoV-2 overlever også høje temperaturer. I en undersøgelse fra Ruhr University i Bochum så forskerne mere præcist på halveringstiden for infektiøse partikler. Halveringstiden er den periode, hvor antallet af infektiøse partikler reduceres med 50%. Ved stuetemperatur (20-23 °C) var halveringstiden ca. 9,1 timer. Ved køleskabstemperatur (4 °C) var halveringstiden signifikant højere efter 12,9 timer. Den maksimale værdi på 17,9 timer blev bestemt ved 30 °C. Som et resultat kan både høje og lave temperaturer ikke rigtig skade virussen."
Hvordan påvirker CO2-koncentrationen transmission af vira?
Den udåndede luft består af 78% nitrogen (N2), 17% oxygen (O2) og ca. 4% kuldioxid (CO2). Den resterende 1% består af andre komponenter, såsom gasser. Derudover er det fine dråber af vanddamp (aerosoler), der bliver synlige som kondenseringståge ved temperaturer under 0. I tilfælde af en inficeret person kan aerosolerne også indeholde vira. Hvis en sund person indånder aerosolerne, kan han blive inficeret med virussen gennem slimhinderne, forudsat at den overstiger den mindste dosis, der kræves for infektion, men jo mere udåndet luft (og derfor aerosoler) der er i rumluften, desto større er risikoen for infektion. Koncentrationen af aerosoler og CO2 er derfor direkte relateret. Konkrete konklusioner om aerosolforureningen kan derfor udledes af den nuværende CO2-koncentration. Jo højere CO2-værdi, desto større er aerosolbelastningen og risikoen for infektion med COVID-19.
Stop spredningen af vira med det rigtige indeklima
Baseret på de tilgængelige undersøgelser er det vigtigt at sikre et optimalt indeklima i butikker, værelser, kontorer, klasselokaler og alle andre indendørs rum, hvor der konstant opholder sig folk. Hverken temperaturen eller fugtigheden bør overstige de anbefalede grænser. Derfor er det fornuftigt at overvåge rummene med passende termometre og hygrometre. Som et alternativ er der også kombinationsenheder, der pålideligt registrerer og viser begge målte værdier.
Med en temperaturafhængig opvarmningskontrol, tilstrækkelig ventilation og ekstra fugtning er de målte værdier relativt lette at påvirke. Vandkummen på radiatoren er dog ikke et rigtigt middel mod tør luft. Snarere er det den velkendte dråbe i havet. Alt afhængigt af luftens størrelse skal der anvendes passende luftfugtere i rummet. Hvis luftfugtigheden er for høj, kan affugtere bruges til at gendanne grænseværdierne. Derudover er det vigtigt at overvåge CO2-forureningen af den indendørs luft i skoler og på kontorer, fordi forureningen fra udåndet luft ikke kan måles med det blotte øje. Derfor er det så meget desto vigtigere kontinuerligt at overvåge luftens CO2-indhold i lukkede rum med et passende måleudstyr. Hvis det er nødvendigt, kan du tilføre masser af frisk luft gennem en intensiv ventilation og dermed effektivt reducere CO2-forurening og aerosoler.